Реакция

Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван

  21.07.2021 15:24  
Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван

"Ако ИТН предложи кабинет, той ще бъде гласуван", Тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", като уточни, че може да е с гласовете, които днес избраха Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание - партиите на протеста и ДПС, но може и с по-различно мнозинство:

"Каквото и мнозинство да имаме при гласуването на евентуален кабинет, предложен от ИТН, това не означава, че това ще е мнозинството в бъдещия парламент. Много е вероятно мнозинството да претърпява промени в рамките на 46-ото НС - по определени инициативи да гласуват заедно с ДПС, по други - с БСП, не изключвам след месеци за определена инициатива да има и мнозинство от ИТН и ГЕРБ".

По думите на Ганев т.нар. партии на протеста не са хомогенна спойка и прогнозира след около година да започнат търкания между тях.

Според политолога с предложението на Кристиан Вигенин за председател на парламента БСП са направили политически ход, с който са искали да покажат, че не са в същата позиция, в каквато бяха в 45-ото НС:

"Новата им роля е, че няма да подкрепят безпрекословно инициативите и предложенията на партиите на протеста. Това се наложи заради това, че партиите на протеста нарекоха БСП партия на статуквото".

По думите му ДПС ще е по-лесният партньор в парламента, по-лесно ще се намира подкрепата му, отколкото БСП, която ще бъде по-резервирана.