Развлечения

Мария Бакалова кръщава новия български научноизследователски кораб

  27.07.2021 11:02  
Мария Бакалова кръщава новия български научноизследователски кораб

Тържествен акт по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе утре във Варна. Церемонията започва в 11 часа, в Пункт за базиране – Варна. Кръстница на плавателния съд ще стане номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, която вчера посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Това съобщават от учебното заведение.

Повод за гостуването й е именно приетата покана от младата холивудска звезда да участва в ритуала по кръщаване на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.  

Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт (БАИ).

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. Ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра да се казва „Св. св. Кирил и Методий“.