Реакция

Конфронтация между депутати заради комисията Росенец

  28.07.2021 18:45  
Конфронтация между депутати заради комисията Росенец

Дебатът за комисията "Росенец" стана причина за размяна на остри реплики. Някои от депутатите изразиха опасението, че подобни противопоставяния могат да "скъсат хастара" и на това Народно събрание и да "минират" неговата работа, подобно на 45-ото НС. За това алармираха преди гласуването депутатите от ГЕРБ Радомир Чолаков и проф. Георги Михайлов от "БСП за България", съобщава "Дарик".

От ДПС определиха временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас, като "поредната безсмислена комисия". В началото на първото й заседание Рамадан Аталай от Движението коментира, че това е "поредната безсмислена комисия с поредните безсмислени решения, които ще вземе".

"Много важно е да се изясни какво се е случило на територията на "Росенец", отговори председателят Калоян Янков. И добави, че на днешното заседание е бил поканен и кметът на Бургас Димитър Николов, но днес той не е дошъл.

След спор в парламента: Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за Росенец

На заседанието присъстват зам.-кметът на Бургас Чанка Коралска и представители на общината.

Не се прие предложението на ГЕРБ решенията да се вземат с не по-малко от една трета от гласовете на всички членове на временния орган.

Ще бъдат изискани всички документи от проверката на ДНСК на място, от общинския съвет в Бургас, от МВР и НСО, доклада от Върховната административна прокуратура и др.

Депутатите приеха създаването на временна комисия за казуса "Росенец", а спорът в зала се разрази около предложението на ДПС за разширяване обхвата на действие на комисията с включването на местността Буджака.

Предложението на ДПС не бе подкрепено от пленарната зала. В хода на дискусията от ДПС настояха, че казусът с "Буджака" е идентичен с този на "Росенец" и също бил пример за действията на "дълбоката" държава.

Дебатът откри Христо Иванов, председател на ПГ ДБ, който посочи, че със създаването на комисията от ДБ се опитват да поставят във фокуса на вниманието въпросът за действията и бездействията на българските институции, които са позволили възникването на "анклав в българската законност". "Генезисът на цялата тази територия е епикриза на състоянието на българската държава", посочи той и допълни, че "Росенец" е манифестация на възможността на "дълбоката"/"паралелната държава".

Предложението на ДПС бе представено от Севим Али. Той поиска комисията да установи законосъобразността на строителството в защитената територия "Колокита" на полуостров "Буджака", както и "дали се изливат фекални води от къщата, собственост на Иво Прокопиев във фиордите и плажа на Райския залив, в община Созопол.

Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС заяви, че от движението също са за разкриване на всички факти и обстоятелства, но са против лицемерието и именно затова предлагат разширяване на обхвата на комисията с всички, които имат влияние.

"Понеже вие твърдите, че тази комисия ще обследва точно този проблем има ли действие и бездействие на българските органи спрямо дълбоката държава, аз твърдя, че най-емблематичният пример на дълбоката държава се казва Иво Прокопиев. Трябва да видим, как дълбоката държава е влияла на тези процеси", каза той.

Христо Иванов /ДБ/ видя в предложението на ДПС опит да "се удави процесът". Той изтъкна, че това, което се опитват да направят от ДПС е с процедурни хватки да се убие едно политическо решение.

За да няма лицемерие, нека да бъде направена отделна комисия за Буджака. Дайте да няма лицемерие и да свършим работа, настоя Иванов.

ДПС с въпрос към екоминистъра за застрояването на полуостров Буджака

Колегата му Ивайло Мирчев също се обърна към колегите си от ДПС с настояване да съберат необходимите подписи и да направят отделна комисия за Буджака.

Антоанета Цонева от ДБ допълни в хода на разискванията, че случилото се на Росенец е, "безпрецедентен символ" на това какво означава "завладяна държава". "Това не са просто оранжерии за биологични домати и краставици, Росенец е онази точка, от която България започна да се променя", настоя Цонева.

Тома Биков от ГЕРБ констатира, че това е "първото смокиново листо", с което се прикривала подкрепата от ДПС за новото управление. "Ще трябва цял букет смокинови листа да съберете", каза Биков и допълни, че сега спорът е остър, но след малко и ДБ и ДПС ще отидат на консултации. По думите му вече ГЕРБ била партията на промяната, тъй като имало ново статукво. Биков допълни, че на таблото за гласуване се вижда, че въпросното мнозинство не може да вземе решение без подкрепа от ДПС. "Бъдете честни с хората и им кажете, ние ще търсим подкрепа от БСП и ДПС", апелира Биков.

Христо Иванов /ДБ/ отговори, че като "трансферен играч" Тома Биков, който е преминал от полето на демократите към полето на ГЕРБ, е ценен за поне две общности.