Коментари

Манолова също поиска споразумение с ИТН за сформиране на нов кабинет

  29.07.2021 12:30  
Манолова също поиска споразумение с ИТН за сформиране на нов кабинет

„Смятаме, че има достатъчно основателни причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ГЕРБ и ДПС при сформирането на новото правителство. Това би било подмяна на волята на гражданите от протестите, което ние няма да позволим”. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова.

Преди това тя обясни, че позицията „Изправи се БГ! Ние идваме!” е непроменена. „Не желаем министерски кресла и участие във властта. Но сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране на лица и влияния свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове”, каза Манолова.

„Затова вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в нашето изявление. Ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове, да влияят върху формирането на бъдещото правителство. Днес в залата изказването на „Има такъв народ” беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС”, коментира Манолова.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” смятат, че има четири групи причини, поради които да включат „червената лампичка” за рано предупреждение. Първите били етични. Според нея евентуалната намеса на ГЕРБ и ДПС във формирането на новото правителство, би означавала подмяна на вота на гражданите от протестите. „Вторите причини са политически. Включването на ДПС в преговорите за съставяне на правителство подменя мнозинството на промяната”, смята Манолова.

„Изчакахме достатъчно време, за видим ясни знаци от „Има такъв народ”, че няма да бъде допуснато влияние на ДПС и ГЕРБ в следващия кабинет. А от днес ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на следващия кабинет.Не желаем и никога не сме желали министерски кресла. 13-те гласа на „Изправи се БГ! Ние идваме!”дава възможност за създаване на 4 други коалиции. Нашето участие или неучастие в гласуване не определя формата на следващото правителство. Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране – персонално или на влияния, на партиите ГЕРБ и ДПС и техните приятелски кръгове”, каза Манолова. „Настояваме за споразумение с ИТН за политиките, зад които заставаме и с ангажимент, че участие на ДПС и ГЕРБ няма да бъде допуснато в следващия парламент”, каза Манолова.