От мрежата

Трифонов иска да маргинализира и отслаби Демократична България

  30.07.2021 16:36  
Трифонов иска да маргинализира и отслаби Демократична България

Прилаганият от политическата формация на Слави Трифонов подход към формирането на правителство цели да маргинализира и отслаби Демократична България, и формацията около Мая Манолова.

Това коментира във "Фейсбук" доц. д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Формулата, дайте да си говорим приятелски, вие може само да се усмихвате, а пък ние ще редим управлението, както намерим за добре, нямате право на споразумение, не може да имате претенции кой е в кабинета, е път за никъде.

Също както и абсурдната претенция: вие само може да гласувате "за", защото иначе вие ще сте виновни за провеждането на трети избори за една година и евентуалното връщане на Борисов. Подобен подход може да работи само в главата на някой, който очевидно не разбира естествените закони на политическия живот и представителството в демокрацията. Самостоятелно управление и правителство в една парламентарна република може да формира някой, който разполага с необходимите предпоставки, обусляващи юридическата възможност да го направи. Политиката има своите закони и те все пак са по-различни от покера.

Г-н Трифонов и неговата партия не разполагат с необходимите предпоставки, за да излъчат самостоятелно управление. Зад каквито и приказки да се крие тази реалност, тя съществува. Нямат 121 народни представители. Толкова е просто. Ако те действително разчитат да формират управление, това управление и като политики, и като подкрепа за персоналния му състав, няма как да не зависи от други формации в парламента. И няма как към другите формации в парламента, особено, ако разчита на подкрепата им, някой да се държи по подобен фатмашки начин.

Подобен подход показва, че формацията на г-н Трифонов:

а/или в общи линии, дори да има добри намерения, е много далеч от логиката на политическия живот и отношения, и си поставя обективно невъзможни цели, които още по-малко има идея как да постигне;

б/или няма за цел да формира управление, съвместно с ДБ и ИБГ, а с някой друг, независимо кой ще бъде изчетен на аутокю за министър и т.н.;

в/ тупа тотпката по някаква друга скрита стратегия, насочена към предизвикване на нови избори, неясно с каква цел, неясно с каква избирателна система...

Това, което ИТН някак не разчитат в цялото уравнение е, че през създалата се ситуация и странните ходове в нея, ясно се вижда, който реално иска и работи за промяна, и кой играе някаква друга игра, независимо дали я разбира или не, дали е целена или не, която обаче няма нищо общо с очакванията на преобладаващата част от българските граждани за затваряне страницата на изминалите години и за реална промяна на начина, по който се управлява страната.

А, каквито и приказки да се приказват, ако отидем на нови избори, вината и отговорността за тях ще е единствено и само на ИТН, които се оказват неспособни да формират управление, въпреки първата си позиция, и въпреки наличието на достатъчна подкрепа за излъчване на управление, което да затвори страницата на годините Борисов-Пеевски.

Формирането на такова управление ще се окаже невъзможно именно поради следвания от партията на г-н Трифонов подход.

P.S. И впрочем, на нито един от въпросите на принципи в политиката, които ДБ постави вчера, партията на г-н Трифонов не дава отговор.

Тя отговаря на тези въпроси с лични нападки към Христо Иванов и членове на служебното правителство.

По този повод, да повторим, в България може би има много глупаци, но не всички избиратели са глупаци.