Новини От мрежата

С жива верига Спаси София ще пази Централните хали от Кауфланд

  03.08.2021 10:56  
С жива верига Спаси София ще пази Централните хали от Кауфланд

Неправителствената организация "Спаси София" ще спасява Централните хали с жива верига от превръщането им в поредния хипермаркет, независимо коя е търговската верига. Протестът е насрочен за сряда от 18:30 часа.

Миналата седмица стана ясно, че германската "Кауфланд" е сключила предварителен договор за покупката на емблематичната сграда от настоящия собственик "Ащром", за да превърне халите в част от веригата си у нас. От хипермаркета обявиха, че са готови да инвестират 50 млн. лв. в реконструкцията на сградата, която в последните години е занемарена.

По време на обсъждането на идейния проект от експерти в Министерството на културата стана ясно, че ако обществото е против реализацията на проекта, той няма да бъде реализиран на всяка цена. Това каза арх. Мария Попмаркова, ръководител на архитектурно бюро "Инт Арх", което е автор на идейния проект за преустройството на халите.

Към момента няма положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата за преустройството на халите. То е необходимо тъй като Централните хали са паметник на културата с национално значение. Сградата е от 1911 г.

В същото време министърът на културата проф. Велислав Минеков отбеляза, че сградата има нужда от "огромен ремонт и реставрация". Неговото ведомство и Столична община обявиха, че няма да отстъпят от запазването на духа, архитектурата и функциите на сградата.

В търсене на най-доброто решение

Целта на живата верига, която организираме в сряда, е да фокусираме проблема и да съберем на едно място двете страни "Кауфланд" и "Ащром" и всички институции, така че да гарантираме, че ще бъде запазен духът, архитектурата и функцията на Халите - да бъде закрит пазар за дребни търговци, коментира Борис Бонев пред Mediapool.

"Спаси София" настоява Министерството на културата да не съгласува проекта на "Кауфланд" преди да бъде направен функционален и пространствен анализ.

Идейният проект за преустройство на халите да бъде публично представен и подложен на обществено обсъждане настоява още неправителствената организация. Подобна теза разви и проф. Минеков. Според него германската верига трябва да убеди обществото, че проектът им е добър.

"Спаси София" настоява още Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. Според Борис Бонев общината може да блокира сделката за продажба на имота, защото има разминаване в регулацията. Част от паркинга все още е общинска собственост и е необходимо този въпрос да бъде изчистен, обясни Бонев.

Централни хали са една от най-големите забележителности на София и те трябва да бъдат запазени в автентичния си вид, без да се променя архитектурата им нито външно, нито вътрешно, както и предназначението на сградата - закрит пазар за търговци. Такава е позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, казаха от пресцентъра на Столична община в отговор на запитване на Mediapool.

Към момента няма внесено искане нито от "Ащром", нито от "Кауфланд" за преустройството на Халите в супермаркет, казаха още от Столична община. Това е така, защото все още не са приключили всички съгласувателни процедури с Министерството на културата.

Към момента единствено настоящият собственик на сградата "Ащром" запазва пълно мълчание по случая.

"Централни хали" са оценени на 32.57 млн. лв.

За да стане собственик на имота между "Кауфланд" и "Ащром" има сключен предварителен договор за покупко-продажба. За да влезе в сила, е необходимо да бъдат изпълнени редица условия, едно от които е получаване на картбланш за преустройството. Това стана ясно по време на обсъждането от експертите в Министерството на културата.

Двете компании засега отказват да разкрият какви са другите условия.

От публикуваните документи в Търговския регистър става ясно, че търговското предприятие "Централни хали" ЕАД, на което "Ащром" са собственик, е оценено на 32.57 млн. лв. Оценката е направена от "Брайт консулт" ООД през 2019 г.

Дружеството е заложено в "Уникредит Булбанк" във връзка с теглен в края на 2013 г. инвестиционен заем от 10 млн. евро при лихва от 5%. Той е трябвало да бъде изплатен до края на 2020 г., но от публикуваните документи не става ясно дали това се е случило.

В същото време обаче "Централни хали" е отпуснало заем на собственика си "Ащром" при лихва от 5.75%. Към края на 2019 г. кредитите към свързани лица възлизат на 18 млн. лв., а към банки на 14.3 млн. лв.

През последните години приходите от наеми на "Централни хали" ЕАД намаляват с по около 200 000 лв. годишно и в края на 2019 г. те възлизат на около 2.5 млн. лв. В същото време разходите за издръжка остават почти без промяна - около 1.5 млн. лв. годишно, показва още последният публикуван финансов отчет на дружеството за 2019 г.

Дружеството е на печалба, като неразпределената и натрупана през годините възлиза на около 11 млн. лв.