Новини

Ваксинираните са тройно по-малко застрашени от заразяване с COVID-19

  04.08.2021 14:31  
Ваксинираните са тройно по-малко застрашени от заразяване с COVID-19

При изцяло ваксинираните срещу коронавируса хора има тройно по-малък риск да дадат положителна проба за COVID-19 в сравнение с неваксинираните. Това сочат последните резултати от обширно проучване в Англия, публикувани днес, предаде Франс прес.

Данните от изследването на лондонския Империъл колидж и на маркетинговата компания "Ипсос Ем Оу Ар Ай", осъществено от 24 юни до 12 юли сред повече от 98 000 доброволци, показват също, че преминалите пълен ваксинационен цикъл е по-малко вероятно да разпространяват вируса.

Това потвърждава първоначалните ни данни, според които две дози ваксина дават добра защита срещу инфекцията, изтъкна д-р Пол Елиът, ръководител на проучването. При все това "остава известен риск от заразяване, защото никоя ваксина не е стопроцентово ефективна", продължи той и призова за "предпазливост".

Освен това според доклада броят на заразените е скочил четворно в сравнение с последния доклад от края на май. Сега в региона има 1 инфектиран на 160 души, но това нарастване изглежда се забавя.

Данните не отчитат вдигането на основните рестрикции в Англия от 19 юли въпреки експлозивния ръст в броя на заразените заради разпространението на варианта Делта.

В цялото кралство, където са ваксинирани напълно 73 на сто от пълнолетното население, епидемията е взела близо 130 000 жертви, напомня АФП.