Коментари

Димитър Делчев: ТЕЦ-овете на Ковачки сами са се проверявали за вредни газове

  05.08.2021 11:11  
Димитър Делчев: ТЕЦ-овете на Ковачки сами са се проверявали за вредни газове

Държавните институции днес потвърдиха, че ТЕЦ-овете на Христо Ковачки сами са се проверявали за количеството въглеродни емисии, които изпускат в атмосферата. Това каза депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев на първото заседание по същество на Комисията по ревизия.

Вчера тя изслуша сигнали на граждани за висша корупция във властта. Комисията беше запозната от журналиста на БиволЪ Димитър Чобанов с фалшификация на данните за въглеродни емисии на електроцентрали, свързани с Христо Ковачки. На заседанието присъства и служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, представители на Службата по акредитация и Агенцията за околна среда.

След изслушване на страните, Димитър Делчев описа ситуацията с контрола на въглеродните емисии като абсурдна. Създават се лаборатории към самите електроцентрали, които засичат собствено вредните емисии. Отгоре на всичко лабораториите на централите може да се верифицират от свързани с тях лица. Делчев обобщи, че както централите се регулират сами, така може и потребителите на Топлофикация сами да си изчисляват използваната топлинна енергия и да си определят сами сметките. Това, обаче, не се случва.

Вносителите на сигнала оценяват щетите от манипулираните изчисления на 30 млн. евро. Моделът не само дава възможност за облагодетелстване на частни лица с милиони левове, но и създава предпоставки за разследвания и санкции от ЕК. Делчев предложи на комисията да внесе законодателни промени, с които да се избегнат санкциите и да се предотвратят злоупотребите, като се осигури по-строг държавен контрол върху процеса на измерване на вредни емисии.