Анализи От мрежата

Повишават полковник Сотиров в генерал и шеф на Военна полиция, след мъртъв полицай и избягал шпионин

  05.08.2021 15:43  
Повишават полковник Сотиров в генерал и шеф на Военна полиция, след мъртъв полицай и избягал шпионин

Мистерия и куп неясноти продължават да обгръщат трагичния инцидент със смъртта на 31-годишния старши лейтенант Тодор Манчев. Той бе открит в спалното помещение на полигона в Ново село на 19 юли в безжизнено състояние, с огнестрелна рана в главата.

Пристигналият медицински екип от МБАЛ - Котел само е констатирал смъртта му, гласеше сухото съобщение на Министерството на отбраната. Тиражираната версия е „самоубийство“, но аргументите в нейна подкрепа изглеждат все съмнителни, а горчивото усещане е за организиран опит за замитане на истината и манипулиране на разследването.

Драмата се свързва със станалия месец и половина по-рано инцидент, известен като казусът „Чешнегирово“. В средата на май американски военни бяха заснети да влизат в частен обект до летище „Чешнегирово“. Собственикът на цеха се оплака тогава, че нахлуването е стресирало служителите му, а „Военна полиция“ не е обърнала внимание на сигнала. Като един от виновните за инцидента бе посочен Тодор Манчев, служител на „Военна полиция“ – Пловдив.

Въпрос с многозначителен отговор?

Раната от куршума е в средата на челото на Манчев, но около нея няма следи от нагар, характерни при самоубийство и стрелба от много близко разстояние. Усещането е сякаш е поразен със снайпер от далечно разстояние, коментират очевидци. Колеги и близки на покойника разказват още, че по време на погребението ковчегът е бил отворен през цялото време. Край него са минали над 300 души и повечето от тях били впечатлени от липсата на нагар около смъртоносната рана.

Проектил и обгаряния липсват и по ръцете на старши лейтенанта, с които се предполага, че е натиснал спусъка. Оловото е излязло през тила му,  но куршумът така и не е намерен, въпреки, че помещението не е голямо, казват колеги на жертвата. Липсва и ключът за стаята, с който Манчев би трябва да се е заключил и е логично да е останал в него преди фаталния изстрел.

Предполага се, че смъртта е настъпила около 19-19,30 часа, а трупът е намерен към 20 часа, след като помещението е отворено с резервен ключ. Екипът разследващи са провели бръз оглед – около 15-20 минути. След това трупът е бил изнесен, а само два часа по-късно мястото на трагедията вече е било старателно почистено от екип американци, които реално стопанисват полигона край Ново село. Смъртта е настъпила вечерта и според следствено-процесуалните изисквания би следвало да се направи и втори - дневен оглед, но такъв не е проведен.

Няма ги и кървавите дрехи, с които Манчев е бил облечен, а би следвало да са веществено доказателство и по тях също да има следи от нагар.

Усещането е, че по време на единствения оглед много се е бързало, без да е имало екстрени обстоятелства за това, недоумяват колеги на жертвата.

Тъмни петна в Министерство на отбраната и  служба „Военна полиция“

Източници на Faktor.bg от МО  коментират, че последните дни преди кървавата драма Тодор Манчев е бил подложен на изключителен стрес, притискан за показанията си за инцидента в Чешнегирово.

Военна прокуратура, която е поела случая за смъртта на Манчев ,ще успее ли да даде отговор на горещите въпроси:
- Подменени ли са със задна дата плановете за учението във „Военна полиция“ – Пловдив?
- Каран ли е Тодор да дава неверни показания за инцидента?
- Привикван ли е посред нощ на профилактични разговори и разпити преди фаталния изстрел на 19 юли?
- Защо повече от два месеца преди кървавата драма психологът на „Военна полиция“-Пловдив е бил уволнен, а на негово място не е бил незабавно назначен нов специалист, който би уловил дали Манчев има рискови психологически проблеми.

Изсветляването на тези въпроси е свързано с едно важно обстоятелство - че съпругата на временно изпълняващия длъжността шеф на Национална служба „Военна полиция“ полковник Ивайло Сотиров е обвинител във Военна прокуратура.  Съмненията за конфликт на интереси и възможност за прикриване на вини и манипулиране на разследването са очевадни. Негативите след този инцидент би следвало да се трупат именно на гърба на полковника. Името му се свързва и с друг скандален инцидент – през март един от арестуваните руски шпиони избяга от ареста на „Военна полиция“, а по-късно бе заловен в близост до руското посолство в София. Тогава главният прокурор Иван Гешев хвърли истинска бомба като призна, че е отказал в операцията по разбиване на групата, шпионирала в полза на Кремъл, да участват военни полицаи, защото службата е тотално пробита и той и няма доверие. Но вместо наказания и проверка на работата му, Сотиров вече е предложен да стане шеф на специализираната служба и да бъде произведен в чин „бригаден генерал“. Чака се Указът на президента Радев, който отново си затваря очите пред явните скандали и нарушения, толерирайки свои лобита, удобни и на руснаците.

Разследващите прокурори трябва да установят още факти, които се замитат във военното министерство. Източници на Faktor.bg твърдят, че още през средата на юли служебният министър на отбраната Георги Панайотов е разполагал с информация, че Тодор Манчев е невинен за инцидента в Чешнегирово. Разполагал е с резултата от проверката на Инспектората на МО, която е направила тези констатации, но въпреки това не е отменил наказанието на Тодор, а дори полковник Сотиров е бил активиран да му наложи още по-тежко наказание, защото от най-високото място настоявали.

И още един циничен щрих към драмата – вместо веднага да потегли към полигона „Ново село“ временно изпълняващият шеф на „Военна полиция“ полковник Сотиров е избрал да бъде по същото време на банкет в Сливен, поканен на събитие на колега.

Тази седмица скандалът с нахлуването на американски войници в частен цех край Чешнегирово и смъртта на Тодор Манчев влизат в парламента. Депутати искат повече светлина и конкретни отговори, но за сега никой не търси отговорност от полковник Сотиров, който явно е под чадъра на Президентството. Но за да няма спекулации и тиражиране на съмнителни версии отговорните институции - Министерство на отбраната, "Военна полиция" и Военна прокуратура дължат ясни отговори на обществото.