Реакция

Служебният премиер пристигна в Старосел, обеща държавата да помогне

  05.08.2021 17:39  
Служебният премиер пристигна в Старосел, обеща държавата да помогне

Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората, изгубили къщите си от пожара в Старосел. Това заяви при посещението си на място в хисарското село и след срещи с потърпевшите служебният премиер Стефан Янев.  
По думите на служебния премиер ситуацията в Старосел е притеснителна и ще се използват всички възможни начини за оказването на помощ. "За подпомагането ще бъде използван Фондът за бедствия и аварии, както и възможностите на държавата, свързани с разбични програми. Всичко това ще бъде по правилата", увери Стефан Янев.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева обяви и последните данни и за съседното село Кръстевич. "Няма пострадали къщи, единствено е пострадала базата на хижа "Бунтовна".

"Ще направим всичко, което е възможно, за да помогнем. Заради стреса, който преживяват потърпевшите с изгорели домове, пристигат и психолози от Военномедицинска академия", каза премиерът.

Междувременно разследване на причините за пожара в Старосел започна Районната прокуратура в Пловдив. Пламъците погълнаха шест къщи и селскостопанска барака, както и близо 2 хиляди декара обща площ, 300 от които са горски фонд, а останалото частни и общински земи. До момента по делото е извършен оглед на място, разпитват се свидетели и ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза.

По-рано днес Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив съобщи, че тепърва се очаква пробив при пожара в гората над Старосел, температурите започват да се покачват, намокреният вчера терен вече е сух и екипите ни продължават да дежурят на място и при необходимост да потушават евентуални нови огнища
Огледите за установяване на щетите  се очаква да започнат до дни, тъй като все още потушаването на огъня не е приключило окончателно, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева във връзка с обявеното частично бедствено положение.

Продължава оказването и на психологическа подкрепа на хората , останали без къщи. С тях се срещат психолози от Българския червен кръст, каза директорът на областната структура на организацията Таня Георгиева.

Все още няма яснота кога и по какъв начин ще бъде разкрита сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев.