Реакция

Янаки Стоилов внесе в НС законопроекти, за да се избегнат санкции срещу България

  05.08.2021 18:16  
Янаки Стоилов внесе в НС законопроекти, за да се избегнат санкции срещу България

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе в Народното събрание пакет от законопроекти, свързани с промени, с които да се избегнат финансови и други санкции срещу България.

Сред предложенията е промяна в Закона за българското гражданство във връзка с така наречените "златни паспорти". Получаването на гражданство срещу инвестиции е стар проблем. За последно миналия октомври еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ни предупреди, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако не бъде променен Законът за българското гражданство.

С встъпването си като министър,  Стоилов се ангажира да предложи промяната и даже поиска от ДАНС да провери изпълвяват ли задълженията си придобилите български документ чужди граждани:

„Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание, тъй като съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период и законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига и до отнемане на гражданство“.

Законопредложенията, внесени от правосъдния министър, основно предлагат промени в отговор на процедури за нарушения, образувани от Европейската комисия.

Други целят ефективно сътрудничество с Европейската прокуратура, а трети са свързани с регламентиране на новоизградени информационни системи за електронни административни услуги и достъп до правосъдие, за чието внедряване държавата се е обвързала с определени срокове, съобщават от правосъдното министерство.