Анализи

Covid ваксината на Moderna е с 93% ефективност шест месеца след втората доза

  05.08.2021 19:03  
Covid ваксината на Moderna е с 93% ефективност шест месеца след втората доза

Компанията Moderna Inc съобщи в четвъртък, че нейната ваксина срещу Covid-19 е показал ефективност от 93% шест месеца след втората доза - почти без никаква спрямо ефективността от 94%, отчетена при първоначалното клинично изпитване, предаде Ройтерс.

Въпреки това от фармацевтичната компанията посочват, че все още се очаква необходимост от поставяне на допълнителна (бустерна) трета дози преди зимния сезон, тъй като се очаква нивата на антителата да намалят. Moderna и нейният конкурент в лицето на Pfizer/BioNTech се застъпват за трета ваксинационна доза за поддържане на високо ниво на защита срещу Covid-19, напомня Ройтерс.

При представяне на финансовите резултати за последното тримесечие изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че компанията няма да произведе повече от 800-те милиона до 1 милиард дози от Covid ваксината, които бяха планирани за тази година. "Сега имаме ограничен капацитет за 2021 г. и не приемаме повече поръчки за доставка до края на годината", каза той.

Данните от проучването на Moderna изглежда по-добри от тези, публикувани от компаниите Pfizer и BioNTech миналата седмица и според които ефикасността на тяхната съвместна ваксина намалява с около 6% на всеки два месеца, намалявайки до около 84% шест месеца след поставяне на втората доза.

Проучване: Ефективността на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer спада до 84% след 6 месеца.

Както ваксините Moderna, така и Pfizer-BioNTech се основават на т.нар. иРНК технология.

"Нашата ваксина срещу Covid-19 показва трайна ефикасност от 93% за шест месеца след втората доза, но признайте, че вариантът Делта на коронавируса е значителна нова заплаха, така че трябва да останем бдителни", посочи Стефан Бансел.

Неговите коментари идват в момент, когато здравните власти по целия свят обсъждат дали допълнителните дози са безопасни, ефективни и необходими, дори когато те трябва да се борят с бързо разпространяващия се вариант Делта на Covid-19.
Междувременно компанията Pfizer планира да търси получаването на разрешение по-късно този месец за предоставянето на трета ваксинационна доза, а някои страни като Израел вече започнаха или все още планират да започнат да прилагат бустер доза при по-възрастни или уязвими хора.

Отделно, Moderna посочи, че изследванията на три различни бустерни кандидати за ваксина предизвикват стабилни реакции на антитела срещу варианти, включително Гама, Бета и Делта вариантите на коронавируса.

Бустерната стратегия на Moderna преследва три възможности: трета доза оригинална ваксина, специфичен за варианта изстрел или комбинация от двете. Компанията също така се стреми да разработи ваксинационна доза срещу всички варианти на коронавируса.

Според Moderna неутрализиращите нива на антитела след бустерна доза се доближават до наблюдаваните след поставянето на втората доза.

Междувременно президентът на фармацевтичната компания Moderna Стивън Хог посочи, че изследването показва, че вирусът SARS CoV2 (Covid-19) е вероятно да остане дългосрочно и че ще има повече кръгове на вирусни огнища, потенциално дори всяка една година.

В светлината на продължаващата инфекция и появяващите се варианти, ръководството на Moderna вижда като отговор използването на "многовалентни бустерни дози".

Компанията е в последните етапи на тестване, преди да подаде заявление за регулаторно одобрение на бустер дозата на своята ваксина. И Стивън Хог отбеляза, че тази есен вероятно ще са необходими бустерни инжекции.