Новини

Гешев атакува в КС текстове от правилника на парламента

  23.08.2021 15:36  
Гешев атакува в КС текстове от правилника на парламента

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на чл.24 и на част от чл. 86, ал.1 и ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Още при изслушването си  в НС на 19-и август, главният прокурор се закани да атакува текстовете в НС

В искането се сочи, че двата члена противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт. 

Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата, посочват от прокуратурата.

Другата разпоредба – на чл. 86, ал.4 и ал.1 от ПОДНС в частта относно  отправянето на препоръки и отчет за изпълнението на препоръките към прокуратурата също „разширява“ и допълва по недопустим начин разпоредбата на чл.84, т.16 и на чл.117, ал.2 от Конституцията.

"Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи насъдебната власт", допълват оттам.


Анкета

Какво очаквате от Промяната продължава?


Резултати