Светът

Зеленски обяви: Започна обратното броене до освобождението на Крим!

  23.08.2021 15:55  
Зеленски обяви: Започна обратното броене до освобождението на Крим!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че от днес започва "обратното броене до освобождението на Крим", обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова и изрази надежда за това, че съвместната работа с международните партньори ще принуди Русия да седне на масата на преговорите, информира "Новости".

Днес в украинската столица се провежда инициираната от Украйна среща на високо равнище "Кримска платформа", на която се обсъжда въпросът за възвръщане от Киев на контрола над Крим. Както по-рано заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, 44 страни и международни организации ще вземат участие в срещата.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира във връзка с форума, че "Западът ще продължи да подхранва неонацистките, расистките настроения на съвременните украински власти".

"От днес ние фактически започваме обратното броене до освобождаването на нашата земя, украинския полуостров. И е напълно вероятно 23 август 2021 г. да влезе в историята като ден на началото на деокупацията на Автономна република Крим и град Севастопол ", настоя Зеленски в хода на срещата "Кримска платформа".

Зеленски увери, че Украйна ще направи всичко, за да върне Крим в състава си, надявайки се, че съвместната работа с международни партньори "ще принуди Руската федерация да седне на масата за преговорите".

"И Украйна, и аз лично ще направим всичко възможно да върнем Крим, така че Крим, заедно с Украйна, да стане част от Европа. За това ще използваме всички възможни политически, правни и най-вече дипломатически средства", подчерта още украинският държавен глава.

Той отбеляза, че Киев се нуждае от подкрепа на международно равнище по въпроса за възвръщането на полуострова. "Ние осъзнаваме, че нашата независима държава, Украйна, сама никога няма да може да върне Крим, ние се нуждаем от ефективна подкрепа на международно ниво", каза Зеленски.


Анкета

Какво очаквате от Промяната продължава?


Резултати