Светът

Фон дер Лайен: ЕС постигна целта от 70% ваксинирани срещу Covid-19 пълнолетни

  31.08.2021 13:20  
Фон дер Лайен: ЕС постигна целта от 70% ваксинирани срещу Covid-19 пълнолетни

Европейската комисия заяви във вторник, че 70% от пълнолетното население на Европейския съюз е било напълно ваксинирано срещу Covid-19, като е постигнала целта, която беше поставена в началото на годината.

Съобщението отбелязва важен крайъгълен камък в стратегията на ЕС за ваксиниране след бавния старт на имунизация, но също така маскира големите различия между отделните страни членки, като някои от тях са надвишиха с доста целта от 70%, докато други в п -бедния източен регион на блока са далеч назад.

"70% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани. Искам да благодаря на много хора, които направиха това велико постижение възможно", заяви в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обаче подчерта, че "пандемията не е приключила и трябва да останем бдителни“.

Тя отбеляза, че "много повече европейци" трябва скоро да бъдат ваксинирани, за да се избегне нова вълна от инфекции и да се предотврати появата на нови варианти на Covid-19.

Брой администрирани Covid ваксини на 100 души население, според данни на Our World in Data

Броят на 100 на администрираните ваксини на 100 души при повечето държави от ЕС означава, че над 50% от хората са получили по две пълни дози от Covid ваксини. България остава твърдо на последна позиция по темп на ваксинация.


Анкета

Какво очаквате от Промяната продължава?


Резултати