Реакция

В Росенец е законен само трафопостът, викат Доган да дава обяснения в парламента

  31.08.2021 18:46  
В Росенец е законен само трафопостът, викат Доган да дава обяснения в парламента

От 2016 до 2020 г. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е живял по около четири месеца годишно в сграда в Росенец, която няма разрешение за ползване, стана ясно време на днешното заседание на временната парламентарна комисия "Росенец". Това е и причината, поради която комисията ще настоява Доган да бъде изслушан на следващо заседание.

Предложението за изслушване на почетния лидер на ДПС беше направено от Калоян Янков от ДБ в края на днешното заседание, но поради липса на кворум то не беше прието.

„За“ гласуваха четирима от членовете на комисията, а „против“ - само Хамид Хамид, който с усмивка обясни, че каквото и да се гласува, решението ще е невалидно заради липса на кворум.

В началото на днешното заседание беше изслушан началникът на Национална служба за охрана Емил Тонев. Тази част от заседанието беше закрита - заради представената класифицирана информация.

Въпреки това председателят на комисията Калоян Янков обясни пред журналисти, че Ахмед Доган е нарушил закона, защото неправомерно е живял в сграда в Росенец, която няма разрешение за ползване. Освен това за сградата не са плащани и данъци, става ясно от информация на община Бургас.

Емил Тонев е потвърдил, че част от наказанията, наложени на служителите на НСО, които охраняваха Доган, са отменени от съда. Той е съобщил още, че няма списък на лицата, които са посещавали Доган в морските сараи.

В „Росенец“ законен е само трафопостът

Началникът на Дирекция за национален строителен контрол арх. Влади Калинов съобщи пред комисията, че само три от 18-те обекта в „Росенец“ имат разрешение за строеж, а един – разрешение за ползване, това е трафопост.

По време на заседанието беше представена ръчна скица от първата проверка на ДНСК. На нея има общо 18 обекта, както и два общински пътя и кейова стена. Останалите обекти най-общо могат да бъдат разделени на три групи - обекти, за които има данни от приемно-предавателни протоколи, обекти със строителна книжа, но не са въведени в експлоатация, както и обекти без строителни книжа, които подлежат на премахване.

При 11 от сградите без строителни книжа само за 4 е издадена заповед за премахване.

„Там се е строяло незаконно, в изключително големи мащаби“, обобщи Янков и допълни: "Там имаме триетажни къщи на морския бряг, които са изцяло незаконни…това място е било черна дупка по отношение на законността в България."

Арх. Калинов съобщи, че в ДНСК няма никакви документи за строежа на кейовата стена. Тя се е увеличила през годините - 40 на 300 метра. Нов строеж е имало между януари и април 2019 г., става ясно от сателитни снимки на района, които бяха показани от председателя на комисията Калоян Янков.

ДПС брани Доган

По време на днешното заседание трябваше да бъде изслушан и бившият областен управител на Бургас, който обаче не присъства на заседанието. Той ще бъде изслушан следващата седмица, за когато е поискал и предварително да му бъдат изпратени въпросите на членовете на комисията.

В края на днешното заседание Хамид Хамид от ДПС взе думата и вместо въпрос, разкритикува колегите си от „Демократична България“.

Хамид определи разследването на законността на сградите в „Росенец“ като „предизборно шоу“:

„Искам да се извиня, че участвахте в поредното предизборно шоу на колегите от „Демократична България“.

След края на заседанието той каза пред журналисти, че колегите му "на гърба на г-н Доган искат да станат пак депутати".


Анкета

Какво очаквате от Промяната продължава?


Резултати