Новини Светът

Талибаните имат по-мощна бойна авиация от България

  02.09.2021 12:17  
Талибаните имат по-мощна бойна авиация от България

Талибаните са получили 48 бойни хеликоптери и самолети след изтеглянето на американските войски от Афганистан. Това разкри в. "Дейли мейл", позовавайки се на собствено разследване, предаде News.bg.

Таблоидът припомня, че в края на месец юни афганистанските военновъздушни сили са наброявали 167 единици бойна техника. Става дума за 108 хеликоптера и 59 самолета. Преди превземането на Кабул от талибаните, все пак 46 единици ВВС техника успяха да кацнат в Узбекистан, включително 24 хеликоптера.

Според американските военни преди последния си полет от Афганистан те са повредили 73 самолета. Като се имат предвид тези данни, 48 самолета и хеликоптера все са в ръцете на талибаните, но в момента не е известно в какво техническо състояние се намират, застрахова се "Дейли мейл". Вестникът подчертава, че талибаните разполагат с бойна авиация, която надвишава броя на военновъздушните сили на поне 10 държави от НАТО, като Албания, Исландия, Люксембург, Латвия, Литва и Естония (без да се брои България - бел.ред).

"Дейли мейл" също така посочва, че талибаните в сряда вече са опитвали да използват хеликоптер за бойни операции в афганистанската провинция. Експлоатацията на бойна авиация изисква обучени специалисти, пилоти и технически персонал. Талибаните набират пилоти от правителствените военновъздушни сили, посочва "Дейли мейл". Повечето от въпросните самолети и хеликоптери обаче са построени през 80 -те години на миналия ХХ век и се нуждаят от постоянна поддръжка и части. Освен това, както отбелязва вестникът, новите афганистански власти едва ли ще могат да си позволят управляеми ракети и други оръжия.


Анкета

Какво очаквате от Промяната продължава?


Резултати