Светът

Талибаните обявиха бъдещото си правителство

  08.09.2021 16:15  
Талибаните обявиха бъдещото си правителство
  dnes.bg

Новото правителство на Афганистан е съставено от висши ръководители на талибанското движение, включително сътрудник на основателя на групировката, номиниран за премиер, и издирван от американците терорист като министър на вътрешните работи.

В първото си публично изявление след завземането на столицата Кабул на 15 август върховният лидер Хайбатула Ахундзада заяви, че талибаните са ангажирани с всички международни закони, договори и ангажименти, които не противоречат на ислямското право.

„В бъдеще всички въпроси на управлението и живота в Афганистан ще бъдат регулирани от законите на Светия шериат“, се казва в изявлението, с което той поздравява афганистанците за това, което нарича "освобождение на страната от чуждо управление".

Членовете на правителството бяха обявени три седмици след като талибаните достигнаха до военна победа, съюзническите сили се оттеглиха от страната и слабото правителство, подкрепяно от Запада, се срина.

Съединените щати заявиха, че са обезпокоени от биографиите на някои от членовете на кабинета и отбелязаха, че в него няма включени жени. „Светът наблюдава отблизо“, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Афганистанците продължават да се страхуват от намеренията на талибаните и ежедневните протести продължават. При предишното управление на талибаните момичетата не можеха да ходят на училище, а на жените беше забранено да работят. Талибаните призоваха афганистанците да бъдат търпеливи и обещаха този път да бъдат по-толерантни - ангажимент, който много афганистанци и чуждестранни сили ще проучат като условие за помощ и инвестиции, които са силно необходими на Афганистан.

Мула Хасан Ахунд, посочен като министър-председател, подобно на мнозина от ръководството на талибаните дължи голяма част от престижа си на близката си връзка с покойния основател на движението Мула Омар, който ръководеше управлението преди две десетилетия.

Ахунд е дългогодишен водач на съвета на ръководството. Той беше външен министър, а след това вицепремиер, когато талибаните за последно бяха на власт. Подобно на други от бъдещия кабинет той е с наложени санкции на ООН за ролята си в това правителство.

Сираджудин Хакани, новият вътрешен министър, е син на основателя на мрежата Хакани, класифицирана като терористична група от Вашингтон. Той е един от най-издирваните от ФБР хора заради участието му в организиране на самоубийствени атентати и връзките му с Ал Кайда.

Мула Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия кабинет на движението, на когото Мула Омар е дал бойното прозвище "брат" или Барадар, е назначен за заместник на Ахунд, съобщи главният говорител на талибаните Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул.

Това, че премиер няма да е именно Барадар, бе изненада за някои, тъй като той бе отговорен за договарянето на изтеглянето на САЩ по време на преговорите в Катар и представителното лице на талибаните пред външния свят. Той беше арестуван и затворен в Пакистан през 2010 г. и стана шеф на политическия кабинет на талибаните в Доха след освобождаването му през 2018 г.

Сина на Мула Омар Мула Мохамед Якуб беше посочен за министър на отбраната.