Новини

Мащабен протест на пътностроителния бранш блокира булевард Цар Освободител

  10.09.2021 10:03  
Мащабен протест на пътностроителния бранш блокира булевард Цар Освободител

Мащабен протест на пътностроителния бранш от цялата страна блокира бул. "Цар Освободител". Стотици работници от пътностроителни и пътноподдържащи фирми преминават на големи групи от Народното събрание към паметника на "Цар Освободител", където ще се проведе протестът.

Българската браншова камара "Пътища" свика този национален протест пред Народното събрание с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

По думите на протестиращите, парите, които трябва да им бъдат платени, са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.

"Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала "Хемус", но държавата не е само два лота на "Хемус", посочиха протестиращите.

Протестиращите настояват за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата - през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ - дължи и още около 6 млн. лева за довършителни ремонти.

Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Така обясни пред БНР причината за протеста инженер Георги Златев от браншовата камара "Пътища".

В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той:

"Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона".

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.