Коментари

Иван Гешев: Няма юридическа реформа, а катастрофа, ще има бум на престъпността като от 90-те

  10.09.2021 11:19  
Иван Гешев: Няма юридическа реформа, а катастрофа, ще има бум на престъпността като от 90-те

Не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Това е оценката на прокуратурата, която главният прокурор Иван Гешев обяви преди да вземе участие в правната комисия, предаде Нова ТВ.

„През последните дни слушам политическото клише - юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза той.

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели.

„Ще използвам житейския термин - смачкване на най-важните дела в държавата - фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди обвинител номер едно.

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност”, добави той.