Коментари

Манолова: ГЕРБ, ДПС и БСП саботират бюджета на НЗОК заради съдебната реформа

  10.09.2021 13:37  
Манолова: ГЕРБ, ДПС и БСП саботират бюджета на НЗОК заради съдебната реформа

ГЕРБ, ДПС и БСП саботират бюджета на НЗОК, за да провалят правната комисия и да не се приемат законите за съдебната реформа. Снощи в залата старите партии ГЕРБ, БСП и ДПС обсъждаха бюджета на Здравната каса без да има числа, тъй като бяха гласувани взаимоизключващи се числа за актуализацията.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в парламента днес пред България Он Еър.

Имаше обсъждане на инат върху неизвестно какви числа. В опита да се тупа топката с бюджета на НЗОК не виждам грижа за лекарите, пациентите и за здравната система в навечерието на четвъртата вълна от COVID-19, допълни Манолова.

Тя подчерта, че е необходимо да има заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което да стане ясно с какъв ресурс разполага Здравната каса.

Бюджетът на Здравната каса ще бъде приет днес и ще има достатъчно средства за болнична и доболнична помощ и лекарства. Единственото сигурно от вчера е, че се прие предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за 2 млн. лв. за протези на възрастни хора, обясни Манолова.

Относно заседанието на Комисията по правни въпроси, което беше свикано късно снощи в почивката на Народното събрание Манолова заяви, че е позор тази правна комисия да няма нито един готов законопроект за пленарна зала.

Хората от протестите освен оставката на Борисов, искаха и оставката на Гешев, закриване на специализираните съдилища, реформа в съдебната система. Ако този парламент не закрие спецсъдилищата, не приеме промените в Закона за НСО и в закона за бюрото за защита към главния прокурор, статуквото ще е победило, допълни тя.

По-важно е какво ще се случи и какви предложения ще бъдат приети с актуализацията на Закона за държавния бюджет. Големият грях на този парламент е, че комисиите бяха направени прекалено късно. Мерките за подкрепа на бизнеса трябваше отдавна да са приети от парламента и да са ясни, каза Манолова.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ сме внесли поправки за подкрепа на всички фирми и самоосигуряващите се лица с намалени обороти. Ще има специална подкрепа за земеделските производители, пострадалите от градушките, за фермерите и производителите на плодове, картофи и зеленчуци. Ще има пари за култура, общините и болниците, допълни тя.

Ще настоявам утре и други ден парламентът да заседава, за да се приеме държавният бюджет и да имаме няколко дни през следващата седмица, за да се приемат законите за съдебната реформа. Ако това не се случи, отговорността ще бъде на ГЕРБ, ДПС и БСП, подчерта Манолова.