Светът

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

  10.09.2021 18:05  
Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Службата на ООН за правата на човека обяви, че талибаните отговарят с все по-голямо насилие на мирните протести в Афганистан, използвайки бойни муниции, палки и камшици. Това е довело до убийството на най-малко четирима демонстранти, информира "Ройтерс".

Протестите и демонстрациите, често предвождани от жени, представляват предизвикателство за новото ислямистко правителство на талибаните, които се стремят да затвърдят контрола си, след като завзеха столицата Кабул преди почти месец.

"Виждаме как талибаните реагират по един, за жалост, суров начин", подчерта говорителката на службата на ООН за правата на човека Равина Шамдасани на пресконференция в Женева, уточнявайки, че ООН е документирала четирима застреляни протестиращи.

Тя обаче каза, че някои или всичките случаи може да са станали при опити за разпръсване на демонстрантите със стрелба.

Говорителката заяви, че ООН също така е получила съобщения, че са претърсвани домовете на участници в протестите. Също така са били сплашвани журналисти, отразяващи демонстрациите.

"В един от случаите се съобщава, че докато са ритали журналист в главата, са му казали: "Имаш късмет, че не си обезглавен", заяви Шамдасани. "Наистина се упражнява голямо сплашване върху журналистите, които просто се опитват да си вършат работата", каза тя.