Развлечения

Православната църква чества Кръстовден

  14.09.2021 10:41  
Православната църква чества Кръстовден

Православната църква чества Кръстовден. Въздвижение на Светия кръст Господен е от Дванадесетте велики християнски празници. Той е посветен на подвига на Света Елена, която открива кръста на Христос след поход до светите места в Палестина. Тогава е открита и пещерата, в която е погребан Иисус. Над нея е построен храмът "Възкресение Христово" в Йерусалим, където на днешния ден кръстът господен ще бъде въздигнат над главите на събралите се вярващи. 

На днешния празник в двора на ямболския храм „Св. Георги” ще бъде осветен 6-метров кръст, издигнат по случай 300 години от построяването на църквата.

Кръстът беше издигнат по време на Страстната седмица миналата година, но заради противоепедимични мерки освещаването му беше отложено, припомни отец Стоян.

"Решихме с Църковното настоятелство да издигнем ей този кръст, да остане след нас на поколенията. Много енориаши се включиха и със средства. В настоящия празник Кръстовден ще осветим и кръста, за да може хората молитвено вече да пристъпват към него. Да се помолят за здраве, за благоденствие не само за тях и близките си, но и за всички християни по света".

На празничния ден отец Стоян пожелава:

"Да запазим добрината, да запазим сърцата си чисти и най-вече Вярата, ако нямаме Вяра, всички тия неща остават на заден план".