Новини

Рашков не присъства на заседанието на комисията за наложените санкции по закон Магнитски

  14.09.2021 15:22  
Рашков не присъства на заседанието на комисията за наложените санкции по закон Магнитски

На заседание на временната комисия за наложените санкции по американския закон "Магнитски" в Народното събрание не присъства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но има представители на Министерството на правосъдието. Заседанието е във връзка с наложените санкции по закона “Магнитски“ на  Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков - бивш директор на Бюрото на за контрол н специалните разузнавателни средства.
Заседанието започна с изискване на допълнителна информация за това дали има данни някой народен представител да е бил финансиран от лицата или фирмите, за които са наложени санкции по глобалния закон „Магнитски“.

Народните представители по предложение на депутата от "Има такъв народ" Иво Атанасов, издигнат за кандидат за министър на правосъдието от партията на Слави Трифонов, приеха предложението.

Депутатите са заявили, че ако такава информация бъде получена от службите тя ще бъде запазена в архивите на комисията и ще бъде разгледана от следващия парламент. Искането на Иво Атанасов е внесено  заради информация в публичното пространство, че протестиращи са били финансирани от тримата санкционирани.

Специализираната прокуратура започна разследване срещу Васил Божков, за да се установи дали е финансирал протестите през лятото на 2021 година.

Според изнесената информация проверките срещу Васил Божков са много, срещу Делян Пеевски в периода 2001- 2021 година има 14 проверки, а 13 са прекратени. За Илко Желязков има една отворена проверка.