Светът

Жертва на самолетната катастрофа в Гърция е свидетел на процеса срещу Нетаняху

  14.09.2021 15:39  
Жертва на самолетната катастрофа в Гърция е свидетел на процеса срещу Нетаняху

Израел потвърди, че една от двете жертви на самолетната катастрофа в Гърция късно снощи е бил свидетел в процес срещу бившия премиер Бенямин Нетаняху, след като гръцките власти започнаха разследване. Висшият гръцки служител по безопасността на въздушния транспорт Йоанис Кондилис заяви, че рибар, станал свидетел на инцидента край остров Самос в понеделник, твърди, че е чул две експлозии, въпреки че причината за катастрофата все още не е известна, предаде БГНЕС.

Двама души загинаха снощи, след като частният им самолет падна в морето близо до остров Самос. Държавната телевизия ERT съобщи, че мъж и жена са били на борда на самолета марка "Чесна". Едномоторният самолет е летял от Израел за Самос. Малко преди кацането на летището на острова, очевидци са видели взрив на борда. Телата на жертвите са закарани в болницата в пристанищния град Самос Питагорейо. Израелската спасителна организация Zaka заяви, че двамата пътници са граждани на Израел.

Израелското външно министерство идентифицира жертвите на катастрофата с едномоторен самолет "Чесна" C182 като Хаим и Естер Гирон, 69-годишна израелска двойка от Тел Авив. Бившият заместник-директор на министерството на комуникациите Хаим Гирон е трябвало да даде показания в съдебния процес срещу Нетаняху, съобщи израелската прокуратура пред АФП.

Сред няколко обвинения, Нетаняху е обвинен в регулаторни услуги на медийни магнати в замяна на благоприятно отразяване. Очакваше се Гирон да даде показания по обвиненията, че бившият премиер е водил преговори с телекомуникационна компания, за да осигури положително отразяване в замяна на политики в полза на компанията.

Гръцката агенция за гражданска авиация заяви, че четириместният самолет е излетял от Хайфа с частен полет и е изчезнал от радарите малко преди планираното кацане на летището на остров Самос.

Кондилис, ръководител на държавния съвет за разследване на авиационни произшествия и авиационна безопасност, заяви, че екип от специалисти ще отлети за Самос в сряда, за да инспектира останките.

"Един рибар каза, че е имало голяма експлозия, последвана от по-малка", каза Кондилис пред АФП. "Останките ще покажат дали това е така".

Кондилис добави, че останките са на около 33 метра под водата. Мястото на останките е на 2 километра южно от летището, каза Кондилис. Той добави, че се надява, че ще има повече яснота относно причините за катастрофата през следващите две седмици.