Новини

Среща с президента отложи протести на пътния бранш

  14.09.2021 18:13  
Среща с президента отложи протести на пътния бранш

Протестните действия на пътния бранш, планирани за петък, се отлагат засега, но протестната готовност остава. Това съобщиха от браншовата камара „Пътища“ след среща с президента Румен Радев и служебния финансов министър Асен Василев.

Всички страни по неразплатените договори за ремонт и строителство на пътища ще се съберат на среща в петък в Министерския съвет, за да се намери решение на проблема.

Председателят на Управителния съвет на Браншовата камара „Пътища“ инж. Стефан Чайков предупреди:

„Какво ще е последващото ни действие вероятно сте разбрали, включително от декларацията на президента, че ние бяхме подготвили за петък протестни действия, засега се отменят. Протестната готовност остава, но първо ще изчакаме да видим резултата от срещата в петък“.

Пътните фирми очакват да получат фактурираните 222 милиона лева и около 647 милиона лева сертифицирани дейности, но нефактурирани към днешна дата.

„И остават няколкостотин милиона, които са въпрос на оставащото време до края на годината. Основният обект на обсъждане е начинът на разплащане – как да се обезпечи на министерството на регионалното развитие, като първостепенен разпоредител, и на АПИ, като второстепенен, възможността да разплащат тези договори, т.е. дали те имат право да надхвърлят прогнозната си стойност или нямат такова право. И понеже мнението на администрацията, в която е и ножът и хлябът, е, че те нямат право да бъдат надхвърлени и трябва да се търси друг механизъм за разплащане, се съгласихме да се отиде на този вариант с анексите, одобрени от Народното събрание, но всички знаете какво се случи“, каза инж. Стефан Чайков.

Той посочи още:

„Държавната администрация признава безспорно вземанията на пътностроителните фирми по договорите за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане. Дискусията все още продължава по въпроса за механизма за разплащане на тези средства. Да се договори механизъм за разплащане на старите задължения и освен това съществува и въпросът със законовата рамка за тези 100 милиона, които вече са гласувани от Народното събрание за предстоящия зимен сезон.“