Новини

Окончателно: НС реши Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор

  15.09.2021 12:09  
Окончателно: НС реши Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор

Народното събрание реши окончателно, че Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към Министерството на правосъдието. Депутатите приеха на второ четене поправките, предложени от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които отнемат контрола върху Бюрото от главния прокурор и го връщат към Министерството на правосъдието.

По време на обсъжданията в пленарната зала
Хамид Хамид от ДПС заяви, че промените целят да осветят някои застрашени свидетели и всъщност са само пиар на определени хора:

"За една малка част, но най-кресливата част, това е просто бизнес и още днес след обяд ще си броят хонорарите. За другата, по-голямата част, този законопроект е един пиар. За останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Това бюро е на правосъдната система".

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ призова депутатите да не репликират Хамид Хамид и отново коментира, че ДПС защитава чужди интереси:

"Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на #кой".

В защита на промените Радостин Василев от "Има такъв народ" заяви, че Бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на подчинение на правосъдното министерство

"Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правосъдието, ще възстанови една малка несправедливост в съдебната система. Ние нямаме никакво съмнение, че ДПС, вие самият, сте едни от тези, които искат да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита. Не знам".