Анализи Коментари

Гешев за Бюрото за защита: Ще се поставят в риск защитени свидетели

  16.09.2021 14:11  
Гешев за Бюрото за защита: Ще се поставят в риск защитени свидетели

Закон, писан на коляно, който обаче ще постави в риск защитените свидетели - така главният прокурор Иван Гешев коментира приетите в последния работен ден на 46-ото НС промени в Закона за защита на

лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

С тях Бюрото за защита се отнема от главния прокурор и отива в Министерството на правосъдието.
Обвинител номер едно повтори тезата си, че става дума за закон, който цели да го уязви и иронично коментира, че явно преместването на Бюрото е най-големият проблем на държавата.

Гешев обясни, че от приетите промени не става ясно как точно ще стане прехвърлянето на структурата към Министерството на правосъдието и как през този преходен период ще се осигури ефективна защита на лицата, които в момента се пазят от Бюрото.

Не отговори на въпрос иска ли да бъде пазен от Бюрото, когато то премине под ръководството на Министерството на правосъдието, нито дали би се възползвал от правото си на защита от НСО, от която се отказа преди време, защото нямал доверие на службата.

Главният прокурор коментира темата по време на откриването на паметник на 28-ия президент на Съединените щати Удроу Уилсън - по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

По време на събитието за личната му охрана се грижеше Бюрото за защита на свидетели. Събитието се охраняваше от МВР.