Анализи

Стефан Янев: Инфлацията вече излиза от предварителните прогнози

  16.09.2021 18:50  
Стефан Янев: Инфлацията вече излиза от предварителните прогнози

"Имаме безпрецедентна ситуация, в която служебен кабинет е заменен със служебен кабинет. А оценката на служебните министри се дава от президента, всичко взето като решение е обсъждано. Това не е негативна оценка, но те са имали желание да се разделят с тези постове", отговори пред бТВ служебния премиер Стефан Янев на въпроса защо е сменен транспортния министър Георги Тодоров.

По думите на Янев, той сам е пожелал да не продължи в новия служебен кабинет.

"Много е лесно да критикуваш, когато става дума за тежък сектор, с тежки проблеми. Ние сме принудени в много кратки срокове да търсим решения в извънредна ситуация", коментира упреците към енергийния министър Андрей Живков.

"Инфлацията вече излиза от предварителните прогнози, обезпокоителен е и ръстът на цените на електроенергията. Знаете, че имаше много сериозен спад на икономиките, сега той се преодолява и това води до качване на цените на електроенергията и на металите. Това са много сериозни проблеми", каза премиерът.

"В резултат на COVID-19 почти в цял свят бяха вкарани в обръщение много свежи пари. Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики. В енергетиката има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство", добави Янев.

"Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва да ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия, отбеляза Янев. КЕВР има лимити не може да държи цените в подходящ тренд така че да не влиза сериозно в джоба на българина, а бизнесът в същото време е на нерегулиран пазар.

Утре имаме среща с големите енергопотребители, с КЕВР, с Българската независима енергийна борса и с Министерството на енергетиката, защото между тези основни играчи на борсата, там е пресечната точка и мнението на всеки един от тях трябва да бъде чуто и да се търсят решения. Има основания да се смята, че до голяма степен това, което борсата прави на определен процент да се включват краткосрочни договори спрямо дългосрочните, е неправилно според едната страна. Другата страна пък иска да има дългосрочни договори и тези интереси трябва да седнат на една маса", допълни Янев.

"Това, което правим в момента ще продължим да го правим, за да продължим да намерим възможността без да се нарушават европейските директиви да може да има защита за българския бизнес и по-добра свързаност с българската борса, по-добро участие на тези квоти", подчерта Янев.

"Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г. не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но не е толкова просто. Самият икономичен процес отнема години. И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме", коментира още Янев.

Той отрече обвиненията, че президентската администрация и служебният кабинет "купуват партии", визирайки твърдението на Емил Георгиев, че е направен опит да бъде купена "Екогласност".

"Партиите вече говорят предизборно и част от тях са тези внушения. Не съм чул от президента Радев да има желание да прави партия, за него този въпрос не стои. Двамата министри, за които се говори, вече не са министри, те са частни лица. Подкрепям всяка българска партия и бих подкрепил и тях. Това е част от демократичния процес", коментира той.

"Въпросът с гражданството на Кирил Петков се разглежда в КС. Той е бил български гражданин през цялото време, мисля, че е предприел всички стъпки, за да се откаже от канадското си гражданство. Не съм проверявал, защото това не е моя работа. Но ако има нарушения, ще се произнесе съда", заяви Янев.

"Тезата, че "мачкането на политически опоненти" е трудно защитима, защото МВР като национална служба отговаря еднакво за сигурността на всички граждани. Когато им се поставя задача да предотвратят купуването на гласове, те трябва да я изпълнят. Затова нека партиите бъдат внимателни, защото един вид се самообвиняват, ако правят нещо нередно", коментира служебният премиер.

"Има следствие, което не е приключило и да искам не мога да коментирам, защото може да бъде изтълкувано като политическа намеса", заяви Стефан Янев по повод разследването на смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев и добави, че има много смущаващи неща.

"Спирането на плащанията на изпълнители на магистрали е защото спазваме закона. Истината е, че парите ги няма, раздадени са прекалено много договори без обезпечение, а други пари са раздадени на фирми, които не изпълняват дейност. Сега почтените фирми са изправени едва ли не пред фалит", обясни премиерът и добави, че утре ще има среща с представители на бранша, за да се намери решение на казуса.

"Протестите не трябва да се политизират, но има съмнение, че определени протести са организирани, защото са сравнително малко, а спонтанността не винаги я има. Има браншове, които бяха добре компенсирани, но протестират, за разлика от други", коментира Янев.