Анализи

Димитър Ганев предрича комфорт за БСП в следващия парламент

  21.09.2021 11:41  
Димитър Ганев предрича комфорт за БСП в следващия парламент

В следващия парламент БСП ще бъде в изгодна и комфортна роля. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ политологът от Изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев. Според него тя е била диалогична в рамките на 46-то НС и е станала по-приемлива за „партиите на протеста“.
„В този смисъл БСП е в уникалната роля, в която хем от една страна, например господин Цонев казва, ами ние ще се сгодим ГЕРБ-БСП-ДПС., от друга страна хем протестните партии си говорят с БСП, смятат я общо-взето за възможен партньор, което говори за едно отваряне на БСП от изолацията поне на този етап. Това не означава непременно, че БСП ще бъде в следващото управление, но не е изключено“, уточни той.
Димитър Ганев коментира и последното изследване на „Тренд“ за нагласите на българите спрямо основните институции и политически формации , по поръчка и на „24 часа“, направено в периода 8-15 септември 2021 г. Според него няколко неща правят впечатление.
„Първото, като че ли най-сериозно е спад на обществена подкрепа към ИТН, а общо-взето данните за другите формации се запазват на сходни нива, просто личи разликата при ИТН. И другото, което разбира се трябва да уточним е, че ние успяхме да зададем в хипотетична ситуация евентуален проект на Петков и Василев, той набира към момента 9% от гласуващите и това малко или много размества цялостната подредба. И аз бих очертал нещата така – ГЕРБ остава лидер, по-скоро връща си лидерското място, след като беше загубено от ИТН на последните избори и оттам нататък вече можем да очертаем три групи от партии. Първата група е около БСП и ИТН, които са сходни стойности. Казвам три групи, защото всяка група общо взето е със сходна електорална тежест. Първата група е БСП и ИТН, които са с около 16-17% от гласуващите подкрепа. Втората група е на ДПС – Петков, Василев и ДБ, които също са със сходни стойности. За тях можем да очакваме на предстоящите избори между 250 и 300 хиляди души подкрепа. И трета група, която е тези, които остават, като че ли под черта, някои от тях са много близо като ИБГНИ, например“, каза още той.
Според Ганев, за да може да се каже с категоричност от чий електорат ще вземат Кирил Петков и Асен Василев трябва да се направи много по-голямо изследване, което да е фокусирано само върху този проект.
„Но въпреки това личи, когато засичаме за кого са гласували тези, които днес казват, че ще гласуват за Петков и Василев, за кого са гласували на последните парламентарни избори, по-скоро там личат имената на ИТН, или по-друг начин казано, около една трета от целия електорат на Петков и Василев идва от разочаровани привърженици на ИТН. Част от тях, друга част от електората на Петков и Василев, на „Продължаваме промяната“ идва от ДБ или по друг начин казано, такива които юли месец са гласували за ДБ“, допълни политологът.
Демократична България отбелязва ерозия, но тази ерозия не е разцепление от демократичната общност, а по-скоро електоралната периферия от Демократична България отива към Петков и Василев, а ДБ се приближава по-скоро до стойностите, които е имала през април, категоричен бе Димитър Ганев.
Според политолога Кирил Петков и Асен Василев видимо се опитват да се дистанцират и проектът им да не се възприема като някаква форма на президентска партия, но няма и как да се откъснат напълно от това, защото политическият капитал, който притежават е бил натрупан в рамките на служебния кабинет. „В крайна сметка и двамата министри бяха легитимирани посредством участието си в служебния кабинет от самия президент, който ги назначи. В този смисъл, в този ред на мисли, със сигурност те ще имат определен бонус от това, че са били в близкото обкръжение, в политическото обкръжение на президента Радев. Колкото до самия Радев, аз лично се съмнявам, че той ще легитимира тази партия като пропрезидентска или като своя, ако щете, защото това означава, че може да взриви отношенията с БСП, които и без това са доста обтегнати. А и защо в крайна сметка да го прави, тъй като той ще ползва с подкрепата и на електората на Кирил Петков и Асен Василев, и на БСП, и на ИТН?“, обясни Димитър Ганев.
Вероятно президентът Румен Радев ще остане пасивен в рамките на тази кампания без да прави резки движения в една или друга посока към една или друга партия, категоричен бе социологът.