Светът

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер стресна Мелбърн

  22.09.2021 10:17  
Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер стресна Мелбърн

Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер хвърли в паника Мелбърн днес, съобщиха австралийските власти. Трусът – един от най-мощните в историята на страната, е причинил щети на сгради във втория по големина град, усетен е и в съседни щати, предаде Ройтерс.

Епицентърът е бил край градчето Мансфийлд в щата Виктория – на около 200 км североизточно от Мелбърн и на дълбочина 10 км. Имало е и вторичен труд с магнитуд 4 по Рихтер.

Снимки и видео в социалните медии показват отломки от сграда на една от главните улици в Мелбърн. Жители на северните части на града казват, че нямат ток, а други, че са били евакуирани от сградите.

Земетресението е било усетено дори в Аделаида – на 800 км на запад в щата Южна Австралия, и в Сидни – на 900 км северно в Нов Южен Уелс. Извън Мелбърн обаче няма съобщения за щети. Няма и съобщения за пострадали.

Над половината от 25-милионното население на Австралия живее в югоизточната част на страната.

„Нямаме данни за сериозно пострадали и това е много добра новина. Надявам се, че добрите новини ще продължат“, заяви премиерът на страната Скот Морисън пред репортери във Вашингтон.