Анализи

Кои сме ние? Празна бяла страница

  22.09.2021 14:11  
Кои сме ние? Празна бяла страница

Всеки, който си направи труда да влезе на сайта на партията "Средна европейска класа" и кликне въху отправката "кои сме ние" ще установи, че тази отправка води към една празна бяла страница. Същото важи и за отправката "платформа" на същия сайт, пише ClubZ.

Доскоро "Средна европейска класа" и "Волт" бяха по-скоро празно бяло поле в българския политически пейзаж. От няколко дни обаче те са част от новия политически хит, наречен "Продължаваме промяната". Именно тези две партии ще са мандатоносители на политическия проект, който създават бившите министри от предишното служебно правителство - Кирил Петков и Асен Василев.

Има и още нещо общо между двете партии. В тяхната идеология и дори в името им присъства Европа. Това, както е известно, не е гаранция за нищо. В крайна сметка до скоро на власт беше партията Граждани за европейско развитие на България, съкратено ГЕРБ.

Лидер на Европейска партия “Волт”,

както е цялото име на организацията, е Настимир Ананиев. Той бе един от учредителите на "Движение България на гражданите" през 2012 г., а през 2014 г. влезе като депутат в Народното събрание като част от коалицията "Реформаторски блок". През 2017 г. напусна ДБГ, година по-късно създаде "Волт" с други остатъци от бившата партия на Меглена Кунева. На последния парламентарен вот "Волт" подкрепи "Изправи се, БГ! Ние идваме!", но нямаше свои представители в Народното събрание и оттегли подкрепата си от формацията в последните дни на 46-ото НС.

В сайта на "Волт" се обяснява, че това е панeвропейско прогресивно движение, което се стреми към нов и всеобхватен начин за водене на глобална политика и постигане на реални промени в живота на всички европейски гражданин. Според "Волт" е необходим нов подход за справяне с текущите и бъдещите местни и глобални предизвикателства, част от които са – климатичните промени, икономическата неравнопоставеност, миграцията, международните конфликти, тероризмът, както и не на последно място влиянието на новите технологии върху пазара на труда.

"В момента партиите на национално ниво са безсилни в борбата с тези и много други предизвикателства, които се разпростират отвъд пределите на отделните държави, а справянето с тях е по силите единствено и само на нас като обединени Европейци. Като транснационална партия – ние от “Волт” вярваме, че можем да помогнем на всички Европейци да се обединим, да повярваме в една обща визия, да споделяме използването на най-добрите практики на всички нива, отрасли и сектори на икономиката и политиката, за които ние всички ще работим заедно. Нужна е нова енергия и подход в правенето на политика през новото хилядолетие".

Това казват от "Волт". А ето какво обясняват за своята визия:

"Националната политика изглежда се е забила в старите разделения на ляво срещу дясно и либерално срещу консервативно, но се проваля в даването на работещи решения в този несигурен и бързо променящ се свят. Тази възприемана несигурност създава място за екстремистки движения и партии, които предлагат популистки и опростени решения на въпросите за сигурност, идентичност и солидарност. Европейският съюз, политическият и социален проект на нашите предшественици, е блокиран от скандали тип кой е по компетентен и се проваля в защитата на общия интерес".

Необходимостта от Европейска партия “Волт” дошла след обявяването на Брекзит и мрачните прогнози през 2016-а. Притеснен от това, което се случва на Стария континент и липсата на реакция от страна на партии и правителства, един млад италианец – Андреа Венсон, макар и политически неактивен към този момент, събира група единомишленици и решава да предприеме конкретни действия. Без първоначален капитал, познати имена и лица или политическа подкрепа, “Волт” става политическо движение с хиляди членове в почти всяка европейска държава, се казва още в сайта.

"Ние учредихме “Волт” и като отговор на реакционерските и популистки тенденции заплашващи ценностите, в които сме убедени и вярваме – ние и нашите членове и симпатизанти.

Традиционните политически партии и фракции се провалиха и доказаха невъзможността си да предложат работещи решения на предизвикателствата на нашето време".

Това казват още от "Волт".

Партия „Средна европейска класа“

е създадена в Бургас през 2007 г. През 2017 г. бе част от коалиция "Обединени патриоти", но без да има свои депутати или да бъде част от изпълнителната власт. През 2020 г. партията напусна "патриотите" и се включи към друга консервативна формация - Национално обединение на десницата, в ядрото на която беше КОД на Петър Москов. Към момента СЕК има общински съветници, като най-силното присъствие е в общинския съвет в Бургас, където е трета политическа сила. Начело на партията стои Константин Бачийски, който поведе началото на истинската война срещу беззаконията в парк „Росенец“.

"Основната цел на ПП СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА е създаването на условия за развитие на европейска средната класа в България и утвърждаване на европейските ценности в обществото ни. Време е да осъзнаем, че без наличието на устойчива средна класа в България, нашата страна е обречена да бъде на дъното на Европейските статистики по всички показатели. Ние не само не успяваме да се възползваме от членството си в Евроепйския съюз, но и не успяваме да създадем перспективи за децата си и условия за тяхното оставане и развитие в България. Малките и средни предприятия (МСП) са истинския гигант на европейската икономика. Около 2/3 от работните места в частния сектор в Европа се осигуряват от МСП. 98,8 % от предприятията в Европа са микро и малки предприятия. Именно затова усилията на ПП Средна Европейска Класа, както до сега, така и за в бъдеще ще бъдат концентрирани в създаването на условия за устойчиво развитие на МСП в България; в изграждането на средна класа в България с европейски стандарти на живот; в подпомагането на културата, младежта и спорта".

Това казват за себе си от СЕК. И допълват:

"Основната цел на ПП СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА е създаването на условия за развитие на устойчива средната класа в България и утвърждаване на европейските ценности в обществото ни".

От партията посочват и своите приоритети:

Ефективно прилагане на европейските политики

Достигане на европейските стандарти на живот

Подпомагане развитието на малкия и среден бизнес

Задържане, развитие и реализация на младите хора в България

Подкрепа на интелигенцията, културата, изкуството и спорта

Повишаване на административния капацитет на институциите

Осигуряване на сигурност и безопасност на живота в България

Утвърждаване на демократични свободи и социална отговорност

 Основните принципи на ПП “Средна европейска класа” са:

Законност

Равнопоставеност

Свобода

Солидарност

Европейско развитие

България има опит с набързо създадени политически проекти. И този опит обикновено не е положителен. Съвсем скоро ще стане ясно дали новият проект, чиито мандатоносители са "Волт" и "Средна европейска класа" ще потвърди тези впечатления или ще се окаже приятното изключение.

/Clubz.bg