Светът

Украйна прие закон срещу олигарсите

  24.09.2021 12:05  
Украйна прие закон срещу олигарсите

Парламентът на Украйна прие днес на второ и финално четене закон, изискващ олигарсите да се регистрират и да не участват в политиката. Това стана, след като вчера беше извършено покушение срещу висш сътрудник на президента Володимир Зеленски, което според служители може да е в отговор на реформата, предаде "Ройтерс".

Законът беше одобрен на първо четене през юли. В него се посочва кой може да бъде определен като олигарх и се предвижда, че тези, които отговарят на посочените критерии, трябва да се регистрират като такива и няма да имат право да финансират политически партии и да участват в приватизация. От тях ще се изисква също всяка година да подават декларация за доходите си. Законът предоставя на Националния съвет за сигурност и отбрана, ръководен от президента на Украйнаq правото да определя кой отговаря на критериите да бъде дефиниран като олигарх.

Съгласно разпоредбите на нормативния акт водещи държавни представители, в това число президентът, премиерът и ръководителят на централната банка ще трябва да декларират взаимоотношенията си с олигарси, ако са имали такива.

Зеленски заяви, че този закон е нужен, за да защити страната от влиятелни бизнесмени, които са корумпирали политическата ѝ система в продължение на десетилетия. Неговите опоненти изразяват опасение, че законът ще се прилага селективно и ще съсредоточи повече власт в ръцете на президента.

"Благодарение на закона срещу олигарсите Украйна получава исторически шанс да изгради една цивилизована и ясна връзка между големия бизнес и между държавата", каза Зеленски.

"Да, на много политици това не се харесва. Да, те искат да живеят както преди, работейки за олигарсите. Да, имаше много голям натиск върху нашите депутати, много интриги и дори шантаж. Но законът беше приет", допълни президентът.

В подкрепа на закона по време на второто му четене гласуваха 279 депутати в 450-местния парламент. Сега законът отива при Зеленски за одобрение и подпис.

Екипът на президента намекна, че недоволството от новия нормативен акт може би стои зад опита за убийство на президентския съветник Сергий Шефир. В сряда колата, с която пътуваше Шефир, беше засипана с куршуми, докато той пътуваше между две села в района на Киев. Шефир се отърва невредим, но неговият шофьор беше ранен. Полицията издирва оръжието на престъплението и разпитва евентуални свидетели, които са берели гъби наоколо. Шефир е близък съветник на Зеленски и негов приятел също така. /БТА