Анализи

София ин'т Велд: В България има прекалена безнаказаност за корупцията

  24.09.2021 16:27  
София ин\'т Велд: В България има прекалена безнаказаност за корупцията

В България има прекалена безнаказаност за корупцията, обяви ръководителят на делегацията на комисията LIBE София ин'т Велт, която е и председател на Мониторинговата група.

Представители на Комисията по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент е на мисия в у нас и Словакия, като целта на срещите с евродепутатите е да бъде обсъдено върховенството на закона в страната.

"Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата. Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалена безнаказаност за корупцията. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза София ин'т Велд от „Обнови Европа“ на пресконференция след срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, главния прокурор Иван Гешев, заместниците му и говорителя му Сийка Милева.

Ръководителят на делегацията допълни, че дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем. Обсъден бил и въпросът за домашното насилие над жените. Представителите на ЕП настояли за национално законодателство за закрила на жените.

Тя бе категорична, че делегацията не е получила отговори на всички въпроси, които е търсила.

"Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разследвания", разказа евродепутатът от „Обнови Европа“. Без отговор останал и въпросът за скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Според Ин'т Велд главният прокурор обяснил, че не знае да има процедура за случая.

Българската прокуратурата е готова за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент като винаги е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред в България, както и по въпроси от взаимен интерес.

Това обявиха от държавното обвинение.

Гешев обяви в туитър следното: "Решени сме да продължим сътрудничеството си".

От прокуратурата съобщиха, че с представителите на LIBE са обсъдили правовия ред и съдебната реформа, функционирането и правомощията на прокуратурата и главния прокурор, борбата с корупцията, разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес.

Делегацията на LIBE се състои от представители на всички групи в Европарламента. В състава й е и българският евродепутат Елена Йончева.