Светът

Социалдемократите победиха и на местните избори в Берлин

  27.09.2021 11:47  
Социалдемократите победиха и на местните избори в Берлин

Социалдемократи в Германия (СПД) са спечелили като бонус победа на изборите в Берлин на върха на победата си с малко на националните избори, показват предварителните резултати в понеделник. Франциска Гифи, кандидатът на СПД за кмет на Берлин, спечели 21,4 процента от гласовете, побеждавайки съперниците си за поста от партията Зелени с 18,9 процента и консервативната ХДС с 18,1 процента.

Проучванията на общественото мнение показаха, че Гифи се движи почти успоредно с Бетина Джараш от Зелените. Гифи каза пред телевизия RBB, че иска да разговаря както със Зелените, така и с консервативния ХДС за създаването на евентуална коалиция, като заяви, че нейният приоритет е „да включи колкото се може повече от програмата на СПД в коалиционните преговори“, предаде БГНЕС. В момента Берлин се управлява от коалиция между СПД, Зелените и крайнолявата Левите.

СПД управлява столицата от 20 години. Напускащият му кмет Михаел Мюлер реши да не се кандидатира отново този път.

Преди това Гифи беше министър по семейните въпроси в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, но подаде оставка през май заради твърденията, че е плагиатствала докторската си дисертация. По-късно Берлинският свободен университет отмени докторската титла на Гифи - често разглеждана като истински добросъвестен политик - след преглед на докторската й дисертация през 2009 г.

Германската столица също гласува убедително в неделя в подкрепа на принуждаването на големи имотни компании да продават хиляди апартаменти на града на референдум, предизвикан от местна петиция. Общо 56,4 % от берлинчани гласуваха с „да“ на референдума, показват предварителните резултати, въпреки че резултатът не е обвързващ. Жителите на столицата стават все по-разочаровани от нарастващите разходи за жилища, тъй като привлекателността на града за външни лица нараства през последните години. Гифи каза, че е против натиска за експроприация.