Светът

Изкуственото слънце на Китай ще светне съвсем скоро

  30.09.2021 13:12  
Изкуственото слънце на Китай ще светне съвсем скоро

Потреблението на електрическа енергия в света непрекъснато нараства и за да се реши проблемът с недостига му, учените работят върху практическото внедряване на технологията на термоядрен реактор, който може да се превърне в почти неограничен източник на енергия.

В тази сфера китайските учени постигнаха голям напредък през последните години. Според местната преса строителството на нов изпитателен център в Китай е завършено и проектът за реактора China Fusion Engineering е изцяло подготвен.

Сега китайските учени очакват само одобрение на проекта от властите в Пекин и обещават да завършат създаването на „изкуствено слънце“, способно да произвежда електричество до началото на 2030 година.

Моделирането на процеса на ядрен синтез ще позволи на човечеството да получи почти неизчерпаем източник на енергия. Предишните успехи на китайските учени ни позволяват да се надяваме, че проектът за изстрелване на „изкуствено слънце“ през следващото десетилетие не е празно обещание.

През декември 2020 г. в Китай успешно стартира нов експериментален термоядрен реактор под марката HL-2M Tokamak. Още през май тази година учените успяха да поддържат плазмена температура от около 120 милиона градуса по Целзий в реактора за 101 секунди. На следващия етап китайците планират да увеличат времето - първо до 400, а след това до 1000 секунди.