Светът

Повече от 2000 бензиностанции във Великобритания са затворени

  01.10.2021 11:36  
Повече от 2000 бензиностанции във Великобритания са затворени

Повече от 2000 бензиностанции във Великобритания останаха затворени и днес заради недостига на шофьори на цистерни, които да ги зареждат с гориво. Нарушени са също доставките на лекарства в аптеките. Криза има и в месопреработвателната промишленост, където фермери предупредиха, че изпитват остър недостиг на касапи и може да се наложи бракуването на много свинско месо, предаде БНР.

Британските министри постоянно твърдят, че кризата затихва, че ситуацията се нормализира, но въпреки това в сряда бе разпоредено и военни шофьори на цистерни да се включат в операцията за зареждане на бензиностанциите. Отворените бензиностанции станаха свидетели на физическа разправа между клиенти, пълнене на стари бутилки за вода с гориво и обиди към персонала.

Министрите отричат обвиненията, че недостигът на шофьори се дължи на Брекзит и изтъкват, че подобни проблеми има и другаде по света със забавянето на курсовете и изпитите за шофьори на камиони. От Асоциацията на петролните търговци на дребно съобщиха, че 27% от колонките им за зареждане са пресъхнали днес, 21% са били само с един вид гориво и 52% са разполагали с достатъчно бензин и дизел. Поради продължаващото голямо търсене обаче горивото свършва много по-бързо.

За първи път има сведения, че са засегнати доставките на лекарства и медикаменти за аптеките. Цялата снабдителна верига е засегната, от складовете на търговците на едро до местните разпределителни депа, съобщиха от Асоциацията на аптеките. Кризата с шофьорите и недостига на работна ръка засегна много сектори на британската икономика. Хранително-вкусовата индустрия е една от най-потърпевшите. Недостигът на касапи предвещава масово избиване на прасета и големи загуби на свинско месо, ако правителството не разреши визи за източноевропейците, които преди Брекзит бяха основната работна ръка в бранша.