Новини

Две дела за подпорната стена на Алепу влизат в съдебна зала днес

  04.10.2021 10:30  
Две дела за подпорната стена на Алепу влизат в съдебна зала днес

Две дела по казуса със строителството на т. нар. “подпорна стена“ в местността Алепу са насрочени за днес.

Върховният административен съд ще гледа жалба на инвеститора срещу решението на Бургаския съд, с което издаденото разрешително от Община Созопол е обявено за нищожно.

Бургаски съд обяви за нищожно разрешението за строеж на "Алепу вилидж"
В Административния съд в Бургас започва и дело срещу Регионалната екоинспекция - затова, че е съгласувала проекта без Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Защо издаденото разрешително за строителство по проекта "Алепу Вилидж", преименуван на "Антеа Резидънс", е обявено за нищожно, обяснява прокурорът по делото Христо Колев:

"Нарушенията са две: възложител, който е представил документите за одобряване на строителното разрешение, няма, както и документите, които са входирани по цялата административна преписка, липсват при заявяването на разрешението, което атакувахме".

"Според съда строителната документация били заплатени от лице, което не е собственик на земята към момента, когато е издадено разрешението за строеж. Считаме, че този извод на съда няма никаква опора в действащото законодателство, доколкото Законът за устройство на територията не урежда въпроса кой финансира инвестиционните проекти", заяви адвокатът на инвеститора Митко Данаилов.

Междувременно в Бургаския административен съд започва ново дело по казуса със строителството в местността "Алепу" - то е срещу регионалната екоинспекция в Бургас, заяви прокурор Колев.

"Ние твърдим, че РИОСВ - Бургас е съгласувала разрешението за строеж без да има Оценка за въздействието върху околната среда, използвала е по-лекия съгласувателен режим".