Светът

Американските учени Джулиъс и Патапутиан с Нобелова награда за медицина през 2021 г.

  04.10.2021 13:26  
Американските учени Джулиъс и Патапутиан с Нобелова награда за медицина през 2021 г.

Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиан спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г. за техните изследвания на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник стокхолмския Нобелов комитет.

Техните революционни открития "ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила могат да инициират нервните импулси, които ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас“, посочват от Нобеловия комитет по надграждането, цитиран от Ройтерс и допълват:

"Тези знания се използват за разработване на лечения за широк спектър от болестни състояния, включително при хронична болка".

През 2020 г. Джулиъс и Патапутиан спечелиха заедно престижната награда  за неврология "Кавли" и наградата "Граници на знанието" на фондация BBVA.

Наградите за постижения в науката, литературата и мира са създадени и финансирани от фонда на шведския изобретател на динамита и бизнесмена Алфред Нобел. Те се присъждат от 1901 г., като наградата за икономика е връчена за първи път през 1969 г.
Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).