Светът

Кремъл: Няма причина да правим проверки за Pandora Papers!

  04.10.2021 16:29  
Кремъл: Няма причина да правим проверки за Pandora Papers!

Кремъл заяви в понеделник, че не е видял доказателства в Pandora Papers за скрито богатство сред най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин, въпреки твърденията за обратното, съобщава "Ройтерс".

Бяха публикувани подробности за лица, за които се твърди, че са свързани по някакъв начин с Путин.

На въпроса за изтичането на информация, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков постави под въпрос колко достоверна е информацията и каза, че докато не бъде публикувано нещо, което Москва счита за надеждно, няма планове да се правят проверки на информацията.

"Засега просто не е ясно каква е тази информация и за какво става въпрос", каза Песков пред репортери. "Ако има сериозни публикации, които се основават на нещо конкретно и се позовават на нещо конкретно, тогава ще ги прочетем с интерес".

Песков заяви, че Кремъл не е успял да разбере каква е цялата суматоха в случая с предполагаемите сътрудници на Путин. "Честно казано, не видяхме скрито богатство от вътрешния кръг на Путин.

Освен това Pandora Papers показват, че САЩ са най-големият данъчен рай, въпреки обещанията на Вашингтон да се бори срещу прането на пари, заяви Песков, цитиран от "Спутник".

Публикацията предполага, че САЩ се очертаха като "водещ данъчен рай" благодарение на местното им законодателство, за което се твърди, че е изготвено от доверителната индустрия, което защитава доверителните клиенти в САЩ и в чужбина.