Светът

САЩ и още 44 държави искат от Москва отговори за отравянето на Навални, Кремъл има 10 дневен срок

  06.10.2021 13:29  
САЩ и още 44 държави искат от Москва отговори за отравянето на Навални, Кремъл има 10 дневен срок

САЩ и още 44 страни са съставили списък с въпроси към руските власти свързани с отравянето на Алексей Навални през август миналата година.

Искането е в съотетствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която е подписана и от Русия. Членовете на ОЗХО имат правото да изискват "разяснения по всеки въпрос, предизвикващ съмнения за спазването на забраната за използване на химически оръжия", съобщава The Voice of America.

САЩ, ЕС и Великобритания вече година настояват Москва да даде обяснения за опита за отравяне на Навални с химическо оръжие, а Русия е длъжна да отговори в срок от 10 дни.

В съобщение на Държавния департамент се отбелязва, че "Съединените щати стигнаха до извод, че агенти на ФСБ са отровили Навални в Русия използвайки нервно-паралитичното вещество "Новичок". Подобно химическо оръжие е изследвано, разработено и използвано само от Русия".

"Такива действия не могат да останат безнаказани. САЩ призовават Русия да отговори на въпросите в съответствие със ангажиментите, които е поела и да разясни на международната общност, какво прави за недопускането на понататъшно използване на химическо оръжие, произведено на руска телевизия", се казва в изявлението ня Държавния департамент.