Светът

Алжир настоя Франция да деколонизира историята си

  07.10.2021 11:16  
Алжир настоя Франция да деколонизира историята си
  news.bg

Алжирският външен министър Рамтан Ламамра каза на Франция да "деколонизира" своята история, в поредната сериозна словесна свада между Париж и бившата негова колония в Африка, информира "Франс прес".

По време на посещение в Мали, чиято управляваща хунта беше ожесточено разкритикувана от Франция, Ламамра подчерта, че френският президент Еманюел Макрон страдал от "забрава на историята".

"Нашите чуждестранни партньори трябва да деколонизират собствената си история", настоя Ламамра.

"Те трябва да се освободят от определени нагласи, определени поведения, определени визии, които са неразривно свързани с некохерентната логика, движена от претендираната от Запада мисия да донесе цивилизация", изтъкна още той.

Той твърди, че тази мисия била "идеологическото прикритие, използвано за опит да се получи признание за престъплението срещу човечеството, което е колонизацията на Алжир от Франция, колонизацията на Мали и колонизацията на толкова много африкански народи".

Язвителната забележка на Ламамра изглежда е насочена към коментари на Макрон през миналата седмица, в които той подчерта, че "политико-военната система" на Алжир след независимостта "изцяло е пренаписала" историята на страната. Макрон каза на потомците на войната за независимост на Алжир, че версията на историята, предавана на алжирците, не се основавала на "истини", а "на дискурс на омраза към Франция".

Алжир през уикенда отзова посланика си от Париж и забрани на френските военни самолети да навлизат във въздушното му пространство, което Франция редовно използва за достигане на своите сили в борбата с джихадистите в региона Сахел, който се намира южно от Алжир. Вчера Макрон отбеляза, че се надявал на "успокояване" на напрежението с Алжир и че отношенията му с президента Абделмаджид Тебун били "наистина сърдечни".

Макрон също така е в конфликт с хунтата в Мали, която свали избрания президент на страната Ибрахим Бубакар Кейта през август 2020 г. Франция се намеси, след като джихадисти завзеха контрола над северната част на Мали през 2012 г., а оттогава Париж изпрати хиляди войници в Сахел за борба с въоръжения бунт.

През юни Франция обяви голямо намаляване на войсковите си части в Сахел - ход, който накара Мали миналия месец публично да обяви, че нейният съюзник е решил да я "изостави". Вчера Макрон призова хунтата да възстанови държавната власт върху територията, която беше оставена на джихадистите и след това възстановена.

"Не е ролята на френската армия да запълва "неработата", ако мога да го определя, на малийската държава", изтъкна той пред френските медии. Външното министерство на Мали привика френския посланик в Бамако, за да регистрира "възмущението" си от коментарите.