Новини

Няколко институции наблюдават състоянието на Vera Su

  07.10.2021 11:57  
Няколко институции наблюдават състоянието на Vera Su

Планира се операцията с кораба Vera Su, но тя зависи от метеорологичните условия. Това заяви пред бТВ представителят на Морска администрация Румен Николов. Взети са мерки да се обезопаси корабът, сега е невъзможно качването на екипаж на кораба, тъй като това не е оправдано. Условията не позволяват разтоварване на кораба Vera Su.

Засега няма опасност за кораба, а състоянието му не дава сериозни индикации за повреда, но в стихията не се знае какво ще се случи заради лошото време.

Кап. Валентин Енчев, директор на МА - Варна, добави, че корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си, разменена е кореспонденция вечерта. Дава се приоритет на корабособственика. Енчев не мисли, че ще има спор кой ще се качи на кораба, има добра кореспонденция и готовност. Може да се съдейства от българска страна, включително и с екипаж.

В момента има екипи на няколко институции около кораба и следят неговото състояние, както и представители на собственика - турска компания. Технически корабът има нужда от стабилизиране. Според Енчев всякакви коментари, че корабът може да бъде извлачен, са несериозни.