Светът

Турция и САЩ готвят военна сделка за милиарди

  08.10.2021 10:17  
Турция и САЩ готвят военна сделка за милиарди

Турция е поискала от Съединените щати да закупи от тях 40 бойни изтребителя Ф-16, предаде „Ройтерс”, позовавайки се на свои източници. Сделката е за милиарди и бележи промяна в курса на Анкара, която през последните години е в постоянно напрежение с Вашингтон.

Освен покупката на нови изтребители, Турция е поискала в пакета и модернизация на бойните си самолети, които в момента са на разположение на ВВС. Турция, една от най-мощните държави в НАТО, иска да модернизира Военновъздушните си сили, след като сделката за покупка на американски стелт изтребители Ф-35 пропадна.

САЩ изключиха Турция от програмата си за Ф-35, след като турците закупиха от Русия ракетни системи С-400, с което според Вашингтон са застрашили сигурността на НАТО. Сделката за изтребителите Ф-16 все още не е завършена, а е в процес на преговори. Тъй като става въпрос за продажба на военна техника зад граница, сделката трябва да бъде одобрена от Държавния департамент, както и от Конгреса. „Като част от своята политика Държавният департамент не потвърждава и не коментира предполагаемите продажби или трансфери на оръжия и оборудване, докато те не бъдат официално представени на вниманието на Конгреса“, коментира информацията пред агенцията външното министерство на САЩ.

В края на септември турският президент Реджеп Ердоган не изключи възможността Анкара да започне да си сътрудничи с Москва в редица области, включително корабостроенето и създаването на реактивни двигатели за изтребители. Турция беше поръчала над сто изтребителя Ф-35, произведени от „Локхийд Мартин”, но беше извадена от програмата. Дългогодишното стратегическо партньорство между Анкара и Вашингтон преминава през големи изпитания през последните години, защото двете държави имат разногласия по някои ключови въпроси. Напрежение между натовските партньори имаше и по отношение на войната в Сирия, както и екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат през 2016 година. Вашингтон отказа да го предаде на турците.