Коментари

Радостин Василев, ИТН: Разочаровахме лакомите електорални джуджета за власт

  08.10.2021 16:40  
Радостин Василев, ИТН: Разочаровахме лакомите електорални джуджета за власт

„Политиката е дейност, насочена към хората и за добруването на хората, а не за удовлетворяване на собствени икономически, лобистки, бизнес или други интереси. Това наше поведение доведе до истерия определени субекти и до огромна омраза и атаки срещу нас. Истината е, че разочаровахме едни лакоми електорални джуджета и основно те и техните симпатизанти са разочаровани, че не успяха да разпределят баницата, както са свикнали. Дано са си взели поуки. Опитите да бъдем омаскарени, оплюти и натикани до стената не постигнаха голям ефект. На изборите излизаме за победа!“.

Това казва Радостин Василев, депутат от "Има такъв народ" пред  „5GMedia“. Според него за последните два парламента партия "Има такъв народ"  е доказала, че не иска властта на всяка цена, а търси радикална промяна изобщо в разбирането за политика.

Василев заявява, че ИТН са преживяли атаките и сега са по-силни, а българските граждани са значително по-информирани за тъмната страна на българския политически живот.

„За нас са много важни думите морал, откритост, последователност и най-вече говоренето на истината. Още със самото ни създаване като партия, а и преди това, ние многократно заявяваме, че Държавата сме всички ние“, казва депутата.

Ексдепутатът смята, че в следващия парламент е възможно да се формира устойчиво мнозинство, което да излъчи правителство, но подчертава: „Компромиси за сметка на българските граждани няма да правим. България се нуждае от правителство и работещ парламент, за да премине по-безболезнено през енергийната, здравната и ценовата криза“.

Радостин Василев коментира и прогнозите на социологическите агенции, като казва, че ИТН и ГЕРБ и този път ще си оспорват лидерството.

„Аз обикалям България и виждам отношението на хората. Ако някой е бил разочарован за нещо, то той в момента е осъзнал, че на нас не ни беше даден шанс и е още по-мотивиран. Внушенията на политическите ни конкуренти, че много хора са се разочаровали от нас ще бъдат абсолютно опровергани на изборите“.

За проекта на Кирил Петков и Асен Василев, ексдепутатът казва, че е абсолютна енигма, а от публичното говорене на лидерите им не стават ясни детайлни политики и категорични позиции по важни теми, единствено общи разбирания за “морал” и “почтеност”.

Като юрист Радостин Василев коментира искането на президента Радев КС да не разглежда казуса с гражданството на Кирил Петков. „Не мога да се съглася със становището, че предметът на делото е отпаднал, поради това, че служебното правителство вече не съществува и делото трябва да бъде прекратено“.

„Пред КС е поставен въпрос, който надхвърля по своя обхват факта дали съществува или не съществува служебното правителство. С евентуално участие в правителството на лице с двойно гражданство се засягат най-висши обществени отношения, засегнат e общественият интерес и националният суверенитет. Считам, че КС следва да се произнесе по същество и предвид факта, че ако Кирил Петков е бил министър с двойно гражданство, актовете му могат да бъдат атакувани, защото с тях се засягат интересите на трети лица. От друга страна, именно след подобно решение на КС, може да бъда ангажирана и наказателна отговорност“. , казва Василев.

***

Радостин Василев (36 г.) е адвокат, областен координатор на “Има такъв народ” за област Плевен; народен представител в 45-я и 46-я парламент; председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.