Коментари

Проф. Герджиков: Не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам

  08.10.2021 18:48  
Проф. Герджиков: Не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам

Аз не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам. Казвам жертва, защото в последните дни ми обясняват точно това, че постъпката ми е жертва. През последните 5-6 дни чух ужасни неща за себе си. За съжаление това засяга и близки хора до мен, а аз не съм готов да жертвам тях. За мен се написа, че съм българо-мохамеданин, като обида. Аз не съм такъв и не мога да разбера що за обида е това да си българо-мохамеданин.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ.

"Аз разговарях относно моята кандидатура с мои приятели и колеги, които настояваха, че такава кандидатура е необходима на България. После разговарях и с Красимир Велчев, който познавам отдавна. Той ме убеди окончателно. Бойко Борисов е научил от него за моята кандидатура и е решил ГЕРБ да ме подкрепят. Нямам нищо общо с ДПС. Виждал съм Ахмед Доган веднъж и то от 10 метра. Не познавам г-н Карадайъ, г-н Пеевски. Никога не съм бил член на НДСВ. Познавам много хора от НДСВ, но никога не съм бил част от партията. Много хора ме упрекнаха, че съм кандидат на ГЕРБ. Аз искам да бъда кандидат на всички българи и нямам нищо против да бъде подкрепен от хиляди хора, които подкрепят ГЕРБ и са част от българското общество", разкри проф. Герджиков.

"Трите правителства на ГЕРБ са много различни. Според мен при последното правителство имаше един проблем и той е липсата на диалогичност. Аз искам да обединя всички хора, които искат да работят за развитието на България. Всички партии в момента си гледат теснопартийните интереси и се противопоставят помежду си. Аз не искам да бъде така. Лично аз си избрах кандидата за вицепрезидент г-жа Невяна Митева. С нея се запознах преди 5-6 години. За мен тя беше идеалният вицепрезидент и образа ѝ веднага изникна в главата ми", добави той.

"Основният проблем и грешка на Румен Радев беше, че е твърде рязък и често смесваше личното си отношение с постъпките си като президент. Това не трябва да бъде така. Президентът трябва да работи с всички независимо дали ги харесва или не. Аз не упреквам президента Радев, че е излязал при протестиращите, но тогава имаше и контрапротести. Защо той не отиде и при тези хора? Обществото беше разделено и един президент не трябва да насъсква хората един срещу друг", категоричен бе Анастас Герджиков.

"Идеята да се увеличават президентските правомощия е много опасна, независимо дали съм аз или някой друг. България все още е млада демокрация, няма категорично върховенство на закона и идеята за повече правомощия, на който и да се дадат те, не е никак добре. Ако трети път, недай си Боже, се провалим и не се състави редовно правителство и аз бъда избран за президент, имам идея кои лица могат да попаднат в един служебен кабинет. Смятам, че се нуждаем от поредица от мерки, но една от най-основните е съдебна реформа, която до доведе до едно цялостно и качествено върховенство на закона. Главният прокурор е спорна фигура и това е причината да има протести срещу него. Проблемът е в правилата. Ако днес отстраним г-н Гешев, на негово място ще дойде друг г-н Гешев, защото правилата са такива. Трябва да променим правилата. Северна Македония трябва да изпълнят задълженията си по Договора за добросъседство и ние не трябва да се подаваме на никакъв натиск по тази тема", завърши проф. Герджиков.