Бизнес

Започват годишните срещи на Световната банка и МВФ

  11.10.2021 09:38  
Започват годишните срещи на Световната банка и МВФ

Годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд започват в безпрецедентна ситуация.
Извън казуса със спрения доклад „Да правиш бизнес“, на срещите се очакват новите анализи на двете институции за хода на световната икономика и новите предизвикателства, породени от пандемията от Covid-19 и от проблемите с доставките на суровини.

Вече беше анонсирано, че прогнозата за световния растеж на фонда ще бъде ревизирана надолу спрямо последната, която е за 6% ръст на БВП през 2021 година.

Ваксинацията, различните темпове и отварянето на ножицата между бедни и богати държави, както и климатичните промени, са във фокуса на срещите.

Те се провеждат в момент, когато управителният съвет на фонда трябва да реши съдбата на управляващия директор Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Вчера съветът е имал срещи с Георгиева и с американската правна кантора, която твърди, че тя е повлияла за промяна на данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка.

ФТ: Обвинения срещу Кристалина Георгиева „засенчват“ срещата

Обвиненията срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева „засенчват“ есенната годишна среща на институцията със Световната банка, пише „Файненшъл таймс“.

Според изданието до късно през нощта Изпълнителният борд на фонда е имал срещи поотделно  с Георгиева и с адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, а в съобщение до медиите беше обявен "значителен прогрес".

Според изданието Съединените щати и Япония настояват Георгиева да напусне поста си, въпреки че е подкрепяна от европейските правителства.

Георгиева е обвинена, че е манипулирала данните за Китай, за да му осигури по-добро класиране в изследването „Да правиш бизнес“ на Световната банка за 2018 година.

Самата Георгиева категорично отхвърли обвиненията.