Бизнес

Туроператорите скочиха на забраната за екскурзии и искат компенсации

  13.10.2021 10:28  
Туроператорите скочиха на забраната за екскурзии и искат компенсации

Туроператорите са възмутени от забраната за организиране на екскурзии от и до София във връзка с наложените допълнителни противоепидемични мерки от четвъртък, 14 октомври 2021 г., със заповед на директора на столичната РЗИ. „За пореден път сме единственият затворен бизнес в туризма и искаме бързо компенсации. Работихме едва пет месеца и пак ни дойде редът. По този начин скоро няма да се възстанови нашият бранш“, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Организацията ще настоява за спешни срещи с министъра на туризма Стела Балтова, министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В заповедта пише, че се „преустановява провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти“. Това означава, че от и до София не могат да се правят екскурзии с автобус. „Същевременно междуградските редовни превози и линии от и до столицата няма да бъдат ограничавани. Ние не виждаме логика само работата на туроператорите да бъде спирана. Няма съществена разлика между двата вида пътувания, тъй като става въпрос за придвижване от една до друга точка“, коментира Илиева.

ОБТ ще настоява да могат да работят с ваксинирани туристи, с документ за преболедуване или с негативен PCR тест.

Освен това има неяснота какво се случва с българите, които вече са на екскурзии в страната или в чужбина. Най-вече има групи в Турция, които се прибират след влизането в сила на забраната. Според Павлина Илиена новите мерки отново ще доведат до връщането на пари на клиенти. Туроператорите все още дължат 22 млн. лв. на потребители от началото на пандемията през 2020 г. Министерството на туризма продължава да се бави с отпускането на наличните 11.2 млн. лв. за бранша, от които 5.2 млн. лв. останаха от старата програма за компенсиране на туроператорите, а другите 6 млн. лв. бяха гласувани в актуализацията на бюджета.