Анализи

Пчелар: Изкупната цена на българския мед остава ниска

  13.10.2021 10:43  
Пчелар: Изкупната цена на българския мед остава ниска
  БНР

От дълги години пчеларството в България е изправено пред редица трудности.

Натравянията на пчелите вследствие на пръсканията с препарати от страна на земеделците, болестите сред пчелите и липсата на достатъчна държавна подкрепа за сектора са само част от проблемите, каза за "Радио Варна" пчеларят Димитър Димитров, който е собственик на пчелин с 250 кошера в землището на село Засмяно.

Проблемите принуждават и много пчелари да се откажат от дейността си, коментира още Димитров.

Той изтъкна и липсата на единство между пчеларите в България.

"В момента у нас има над 17 пчеларски организации. Всеки гледа да се включи в някоя програма и да не го закачат. Аз мисля, че трябва да се създаде един голям съюз на пчеларите. Само така ще можем да защитим нашите интереси", отбеляза Димитров.

Изкупната цена на меда остава ниска, каза още Димитър Димитров.

"В момента изкупната цена е около 5.30 лева за килограм за меда "букет". Другите видове пчелен мед са по-скъпи с 50-60 стотинки", поясни пчеларят. В търговската мрежа килограм пчелен мед "букет" се продава за около 10 лева. Малко по-скъпи са акациевият и лавандуловият. Те са и едни от най-търсените от потребителите.

Проблем според Димитър Димитров е продължаващата практика на преработвателите да смесват българския мед с украински или китайски, което драстично намалява неговото качество.