Коментари

Лозан Панов: ГЕРБ и ДПС са възможни варианти на коалиция

  13.10.2021 18:49  
Лозан Панов: ГЕРБ и ДПС са възможни варианти на коалиция

ГЕРБ и ДПС са възможни варианти на коалиция. Има държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживели много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт - без значение дали е стабилна или не е стабилна, така или иначе това е в полза на всички ни.

Това заяви Лозан Панов - кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет в двойка с Мария Касимова-Моасе в интервю пред Свободна Европа.

Панов отчита като грешка това, че президентът Румен Радев не е посредничил за създаване на правителство. "Очевидно сигналите, които и сега се подават към ГЕРБ, те не признават този катарзис на г-н Борисов и елита на ГЕРБ, но пък смятам, че пътят за формирането на коалиция преминава през много разговори", допълва той.

По думите му когато в парламента има различни формации, е трябвало и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени на разговори за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание:

"Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те може да са малко, но те трябваше да бъдат намерени - да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, сформиране на правителство и една изпълнителна власт, която да работи в полза на хората".

Кандидатът за държавен глава допълни, че ако е президент, в разговорите за съставяне на правителство би се насочил към най-малкия. Според него най-малкият е този, който може да намери допирни точки между всички останали. "Най-малкият беше "Изправи се! Мутри, вън!" и те декларираха още преди явяването на изборите, че няма да работят с ГЕРБ и ДПС. Това поставя въпроса за мнозинството в предишните парламенти", коментира Лозан Панов.

Панов определи като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо" възможна подкрепа от ГЕРБ, ако се стигне до втори тур. 

"Не бих приел подкрепа от никой, който се меси в съдебната система. Бих се насочил към свободните хора. Ставам обект на предложения и оферти... Хората, които гласуват за ГЕРБ, сами си решават какви политически послания ще изпратят техните лидери, самото достойнство на хората се накърнява. Не са стадо, което да се премести от една кошара в друга кошара", каза още той.

Да се срещна с хората в Македония, "за да видя как им се отразява политическото говорене"

На въпрос каква би била позицията му за отношенията между България и Северна Македония, Панов каза, че би искал да поговори с хората там "за да видя как им се отразява политическото говорене".

"Аз определено смятам – като кандидат за президент, че трябва да чуя хората, които мислят по-различно. Искам да чуя хората за това, какво тях ги боли. Не е важно аз какво чувстват. Важното е какво те чувстват. Нека да се срещна с хората, които припознават България като своя родина. Нека тогава, аз ще застана пред вас и ще разкажа искрено какво съм чул, какво съм видял и каква е моята позиция", обясни още Панов.

Относно позицията му за Русия кандидат-президентът обясни, че според него България трябва да има една ясна и категорична позиция "спрямо един авторитарен режим, в който се нарушават права." Според него до момента страната е имала по-скоро колеблива позиция, като даде за пример позицията за присъединяване на Крим.